Pite i savijače uvijek su dobar izbor za ručak, posebno otkako ne moramo razvlačiti tijesto, već ga možemo kupiti u gotovo svakoj trgovini. Bile slatke ili slane, te obožavane poslastice jednako vole veliki i mali i najbolje su rješenje kad ne znamo što bismo pripremili za ručak.

U nastavku donosimo recept za najjednostavniji i najjeftiniju pitu – onu s krumpirom, koja tko dobra paše uz malo kiselog vrhnja.

Brza krumpirača – sastojci:

  • paket kora za pite i savijače
  • 1 kg krumpira
  • velika glavica luka
  • sol, papar

Za preljev:

  • 300 ml vode + 50 ml ulja

Brza krumpirača – priprema:

  1. Krumpire i luk ogulite pa ih nasjeckajte na sitne kockice. Začinite ih obilno paprom i solju.
  2. U posebnoj zdjeli pomiješate vodu i ulje i dodajte prstohvat soli.
  3. Posudu premažite uljem ili svinjskom mašću. Na dno posude stavite jednu koru, premažite mješavinom ulja i vode pa zalijepite na nju i drugu koru. Dodajte tri žlice nadjeva pa nastavite postupak dok ne potrošite sve kore i sav nadjev. Neka zadnji sloj budu dvije kore koje ste dobro "ušuškali".
  4. Prelijte s ostatkom mješavine vode i ulja i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva oko 35 do 40 minuta.
  5. Poslužite uz vrhnje ili kajmak.

Savjet: Umjesto obične vode možete koristiti mineralnu, koja korama daje posebnu podatnost i malo drukčiju teksturu. 

U nastavku možete pronaći još recepata za slasne pite i savijače. 

Brza pita od sira Recept za skromnu pitu od sira koja je spremna za 10 minuta i uspijeva baš svima Pita s tikvicama Recept je ludilo: Fantastična pita s tikvicama, špinatom i sirom Pizza pita Recept za slasnu savijaču sa šunkom i sirom koju će obožavati svi članovi obitelji Pita zeljanica Pita zeljanica: Najlakši recept za fino jelo koje ćete htjeti jesti za doručak, ručak i večeru Lisnata pita s piletinom Piletina, sir i lisnato tijesto: Recept za pitu kojoj nećete moći odoljeti Pita s mesom i krumpirom S mesom i krumpirom: Stari recept za posebno sočnu pitu s preljevom Grickalice sa sirom Brze pitice sa sirom u trenu nestaju s tanjura, a pripremaju se bez paljenja pećnice

Dobar tek!

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju