U nastavku donosimo recept za najjednostavniji i najjeftiniju pitu – onu s krumpirom, koja tko dobra paše uz malo kiselog vrhnja.
Brza krumpirača – sastojci:
- paket kora za pite i savijače
- 1 kg krumpira
- velika glavica luka
- sol, papar
Za preljev:
- 300 ml vode + 50 ml ulja
Brza krumpirača – priprema:
- Krumpire i luk ogulite pa ih nasjeckajte na sitne kockice. Začinite ih obilno paprom i solju.
- U posebnoj zdjeli pomiješate vodu i ulje i dodajte prstohvat soli.
- Posudu premažite uljem ili svinjskom mašću. Na dno posude stavite jednu koru, premažite mješavinom ulja i vode pa zalijepite na nju i drugu koru. Dodajte tri žlice nadjeva pa nastavite postupak dok ne potrošite sve kore i sav nadjev. Neka zadnji sloj budu dvije kore koje ste dobro "ušuškali".
- Prelijte s ostatkom mješavine vode i ulja i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva oko 35 do 40 minuta.
- Poslužite uz vrhnje ili kajmak.
Savjet: Umjesto obične vode možete koristiti mineralnu, koja korama daje posebnu podatnost i malo drukčiju teksturu.
U nastavku možete pronaći još recepata za slasne pite i savijače.
Dobar tek!