Bazga je u punom cvatu i svakako je vrijeme da taj predivni miris i aromu pospremimo i za naredne mjesece. Sirup od bazge jedna je od najpopularnijih varijanti konzumacije cvijeta bazge, a kako biste taj fini napitak dodatno obogatili okusom, donosimo vam recept za sirup od bazge s koprivom.

Bazgini se cvjetovi beru za sunčana vremena, i to samo oni potpuno rascvjetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija. Potrudite se i pronađite čist grm ove mirisne i ljekovite svibanjske ljepotice.

Kako biste sirup od bazge dodatno obogatili okusom donosimo vam recept za sirup od bazge s koprivom

Mnogima je najdraži domaći bakin recept za sirup od bazge, no možete isprobati i sirup od bazge obogaćen koprivom. Recept koji donosimo je mjera za otprilike 4 l sirupa bazge s koprivom. Ako želite više ili manje, prilagodite omjere svojim potrebama.

To znači da ćete na deset cvjetova bazge i stapki koprive koristiti litru vode, kilu šećera i jedan limun, odnosno na sto cvjetova trebat će vam deset litara vode, deset kilograma šećera i deset limuna, po mogućnosti nešpricanih.

Trebat će vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene boce s čepovima za skladištenje. Što se tiče light varijanti s manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih omjera za pripremu riskirate kasniju kvarljivost sirupa. Vrijedi spomenuti i da se kopriva zbog svojih svojstava naziva i proljetnom kraljicom zdravlja.

Sastojci za sirup od bazge s koprivom:

  • 15 cvjetova bazge
  • 15 stapki koprive
  • 3 l vode
  • 4 dag limunske kiseline
  • 2 limuna i 1 grejp (ili 1 limun i 2 grejpa želite li više gorkasti okus sirupa, poput tonika)
  • 3 kg šećera

Priprema soka od bazge s koprivom:

  1. Potopite cvjetove bazge i koprivu u vodi s limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom te iscijeđenim grejpom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
  2. Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.
  3. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.

 Inspirirajte se ostalim receptima s bazgom: 

Kolač s glazurom od bazge Recept za kolač s bazgom: Ukusan desert za čiju vam pripremu treba 10 minuta Bazga-džin Bazga-džin: Recept za super verziju popularnog pića koje se lako priprema Sladoled od bazge Sladoled od bazge: Osvježavajući desert za čiju pripremu ne trebate aparat Sok od bazge Birajte najdraži dodatak: Tri recepta za domaći sirup od bazge Sok od bazge Domaći sirup od bazge: Bakin recept za sok koji vraća u djetinjstvo Cheesecake s bazgom (ilustrativna fotografija) Bez pečenja: Recept za cheesecake s dodatkom sirupa od bazge

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju