Bazga je u punom cvatu i svakako je vrijeme da taj predivni miris i aromu pospremimo i za naredne mjesece. Sirup od bazge jedna je od najpopularnijih varijanti konzumacije cvijeta bazge, a kako biste taj fini napitak dodatno obogatili okusom, donosimo vam recept za sirup od bazge s koprivom.
Bazgini se cvjetovi beru za sunčana vremena, i to samo oni potpuno rascvjetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija. Potrudite se i pronađite čist grm ove mirisne i ljekovite svibanjske ljepotice.
Kako biste sirup od bazge dodatno obogatili okusom donosimo vam recept za sirup od bazge s koprivom
Mnogima je najdraži domaći bakin recept za sirup od bazge, no možete isprobati i sirup od bazge obogaćen koprivom. Recept koji donosimo je mjera za otprilike 4 l sirupa bazge s koprivom. Ako želite više ili manje, prilagodite omjere svojim potrebama.
To znači da ćete na deset cvjetova bazge i stapki koprive koristiti litru vode, kilu šećera i jedan limun, odnosno na sto cvjetova trebat će vam deset litara vode, deset kilograma šećera i deset limuna, po mogućnosti nešpricanih.
Trebat će vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene boce s čepovima za skladištenje. Što se tiče light varijanti s manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih omjera za pripremu riskirate kasniju kvarljivost sirupa. Vrijedi spomenuti i da se kopriva zbog svojih svojstava naziva i proljetnom kraljicom zdravlja.
Sastojci za sirup od bazge s koprivom:
- 15 cvjetova bazge
- 15 stapki koprive
- 3 l vode
- 4 dag limunske kiseline
- 2 limuna i 1 grejp (ili 1 limun i 2 grejpa želite li više gorkasti okus sirupa, poput tonika)
- 3 kg šećera
Priprema soka od bazge s koprivom:
- Potopite cvjetove bazge i koprivu u vodi s limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom te iscijeđenim grejpom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
- Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.
- Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.
Inspirirajte se ostalim receptima s bazgom: