Bazga je u punom cvatu i svakako je vrijeme da taj predivni miris i aromu pospremimo i za sljedeće mjesece. Najpopularnije varijante konzumacije cvijeta bazge su pohanje u smjesi za palačinke, sirup i čaj, a sirup se radi i od bobica kad dozriju. Mi smo zato izdvojili divan domaći recept bake Ankice s OPG-a Organski vrt.
Bazgini se cvjetovi beru za sunčana vremena, i to samo oni potpuno rascvjetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite nezagađeni grm te mirisne i ljekovite svibanjske ljepotice.
Ovo je mjera za otprilike 4 litre sirupa. Ako želite više ili manje, prilagodite omjere svojim potrebama.
To znači da ćete na 10 cvjetova koristiti litru vode, kilogram šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvjetova trebat će vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po mogućnosti nešpricanih.
Bazgini cvjetovi beru se za sunčana vremena i to samo oni potpuno rascvjetani sa žutim sladonosnim prahom
Trebat će vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene boce s čepovima za skladištenje. Što se tiče light varijanti s manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih omjera za pripremu riskirate kasniju kvarljivost sirupa.
Sastojci za sirup od bazge
- 30 cvjetova bazge
- 3 l vode
- 4 dag limunske kiseline
- 3 limuna
- 3 kg šećera
Priprema sirupa od bazge
- Potopite cvjetove bazge u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
- Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.
- Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na taj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.
Inspirajte se ostalim receptima s bazgom:
Sok od bagge mnogima je omiljeni proljetni napitak (Foto: Shutterstock)