Blagdanske poslastice uvijek su posebne. Ne samo zbog okusa nego i zbog zajedništva - jer ih obično pravimo u društvu svojih najmilijih. Ako već skupljate recepte za Božić, pročitajte sljedeće retke i zapišite genijalni recept za tortu bez pečenja u kojoj su popularni keksi glavna zvijezda.

Špekulas torta najveći je hit na profilu food blogerice Petre Sabljić, koja nam je otkrila kako joj pratitelji šalju hrpu fotografija svojih torti, a to je baš posebno veseli.

Špekulas torta – sastojci:

Za podlogu

  • 250 g keksa Špekulas 
  • 150 g maslaca ili margarina
  • 1 dl mlijeka

Za kremu

  • 500 g mascarponea
  • 100 g sirnog namaza
  • 60 g šećera u prahu
  • ekstrakt vanilije (nekoliko kapi)
  • 200 g namaza špekulas 
  • 200 ml vrhnja za šlag

Za ganache

  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 200 g čokolade za kuhanje

Špekulas torta – priprema:

  1. Kekse samljeti, margarin otopiti te dodati u kekse, u to dodati i mlijeko (dodavati pomalo, kada vidite da je podloga dobre teksture, stati s mlijekom ako je potrebno) te kratko promiješati i dobro utisnuti u kalup od 26 centimetara ili manji.
  2. Staviti u hladnjak, a dotad pripremiti kremu.
  3. U zdjelu staviti mascarpone, sirni namaz i šećer u prahu te miksati, potom dodati ekstrakt vanilije i namaz špekulas te dalje miksati.
  4. U posebnoj zdjeli miksati vrhnje za šlag pa ga lagano umiješati u smjesu sa sirom i namazom.
  5. Za ganache zagrijati vrhnje za šlag i čokoladu do vrenja, ohladiti te preliti preko kreme.
  6. Ukrasiti po želji.

Špekulas torta blogerice Petre Sabljić Špekulas torta blogerice Petre Sabljić (Foto: Instagram@mama.kuharica)

Recept za špekulas tortu s nama je podijelila Petra Sabljić, a još ukusnih recepata možete pronaći na njezinu profilu mama.kuharica te u nastavku. 

Šubara Recept za šubare: Kremasti blagdanski kolačići s kokosom i čokoladom Cheesecake s okusom medenjaka Cheesecake s okusom medenjaka: Recept za blagdanski desert koji će vas oduševiti Breskvice Breskvice: Kolačići bez kojih ne može niti jedan blagdanski pladanj s kolačima Londoner štangice Londoner štangice: Recept za fine kolače iz mamine bilježnice koji se rade "ni od čega" Rolada od kremastog sira i mandarina Recept za sočnu roladu od sira i mandarina Keksi baci di dama Najlakši recept za keksiće baci di dama nastale prema kraljevoj želji Keks tart Tart od keksa: Brzi recept za fini kolač koji je gotov kad kažete "keks" Čupavci Najlakši recept za čupavce, kolač bez kojeg ne prolazi niti jedan blagdan Žarbo ploške Recept za legendarne žarbo ploške koje voli svaki blagdanski stol Vanilin kiflice Recept za prhke i prefine vanilin kiflice Medenjaci Medenjaci: Recept za blagdanske keksiće koji mogu trajati i do mjesec dana Krešenti Krešenti: Recept za božićne kolačiće s orasima i čokoladom Zebra kolač po receptu Natalije Milodanović - 1 Recept za zebra kolač: Biskvitni desert sa zgodnim šarama za koji ne treba mikser

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju