Blagdanske poslastice uvijek su posebne. Ne samo zbog okusa nego i zbog zajedništva - jer ih obično pravimo u društvu svojih najmilijih. Ako već skupljate recepte za Božić, pročitajte sljedeće retke i zapišite genijalni recept za tortu bez pečenja u kojoj su popularni keksi glavna zvijezda.
Špekulas torta najveći je hit na profilu food blogerice Petre Sabljić, koja nam je otkrila kako joj pratitelji šalju hrpu fotografija svojih torti, a to je baš posebno veseli.
Kekse samljeti, margarin otopiti te dodati u kekse, u to dodati i mlijeko (dodavati pomalo, kada vidite da je podloga dobre teksture, stati s mlijekom ako je potrebno) te kratko promiješati i dobro utisnuti u kalup od 26 centimetara ili manji.
Staviti u hladnjak, a dotad pripremiti kremu.
U zdjelu staviti mascarpone, sirni namaz i šećer u prahu te miksati, potom dodati ekstrakt vanilije i namaz špekulas te dalje miksati.
U posebnoj zdjeli miksati vrhnje za šlag pa ga lagano umiješati u smjesu sa sirom i namazom.
Za ganache zagrijati vrhnje za šlag i čokoladu do vrenja, ohladiti te preliti preko kreme.