Špekulas torta najveći je hit na profilu food blogerice Petre Sabljić, koja nam je otkrila kako joj pratitelji šalju hrpu fotografija svojih torti, a to je baš posebno veseli.
Špekulas torta – sastojci:
Za podlogu
- 250 g keksa Špekulas
- 150 g maslaca ili margarina
- 1 dl mlijeka
Za kremu
- 500 g mascarponea
- 100 g sirnog namaza
- 60 g šećera u prahu
- ekstrakt vanilije (nekoliko kapi)
- 200 g namaza špekulas
- 200 ml vrhnja za šlag
Za ganache
- 200 ml vrhnja za šlag
- 200 g čokolade za kuhanje
Špekulas torta – priprema:
- Kekse samljeti, margarin otopiti te dodati u kekse, u to dodati i mlijeko (dodavati pomalo, kada vidite da je podloga dobre teksture, stati s mlijekom ako je potrebno) te kratko promiješati i dobro utisnuti u kalup od 26 centimetara ili manji.
- Staviti u hladnjak, a dotad pripremiti kremu.
- U zdjelu staviti mascarpone, sirni namaz i šećer u prahu te miksati, potom dodati ekstrakt vanilije i namaz špekulas te dalje miksati.
- U posebnoj zdjeli miksati vrhnje za šlag pa ga lagano umiješati u smjesu sa sirom i namazom.
- Za ganache zagrijati vrhnje za šlag i čokoladu do vrenja, ohladiti te preliti preko kreme.
- Ukrasiti po želji.
Špekulas torta blogerice Petre Sabljić (Foto: Instagram@mama.kuharica)
Recept za špekulas tortu s nama je podijelila Petra Sabljić, a još ukusnih recepata možete pronaći na njezinu profilu mama.kuharica te u nastavku.
Dobar tek!