Šunka u kruhu neodoljiv je specijalitet koji je neizostavan i jedan od omiljenijih dijelova uskrsne trpeze.

Ako ove godine želite napraviti mali odmak od tradicionalnog recepta, a pritom si i uštediti vrijeme koje biste inače potrošili na pravljenje tijesta kojim biste omotali šunku u kruhu, donosimo vam recept koji će vam upravo to omogućiti i tako oduševiti svojom jednostavnošću.

Sve što trebate su šunka, paket lisnatog tijesta i začini koji će sve podići na viši nivo.

Šunka u lisnatom tijestu - sastojci

  • pakiranje lisnatog tijesta (oko 400 grama)
  • dvije žlice meda
  • dvije žlice senfa
  • žličica majčine dušice, žličica origana
  • 1 žumanjak
  • 15 mililitara vode
  • 2-3 lovorova lista
  • šunka veličine oko 1 kilograma

Šunka u lisnatom tijestu - priprema

  1. Najprije stavite kuhati šunku, a kuhajte ju onoliko dugo koliko kilograma ima, u ovom slučaju će to biti jedan sat. Kuhajte ju u blago posoljenoj vodi u koju ste dodali i lovorov list.
  2. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  3. Nakon što je šunka kuhana, ostavite ju da se hladi u istoj toj vodi.
  4. Dok se šunka kuha, pripremite tijesto.
  5. Na pobrašnjenu podlogu stavite lisnato tijesto te ga razvaljajte u obliku kvadrata čija je stranica duljine oko 30 cm.
  6. Stavite tijesto na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
  7. Premažite ga senfom, medom i pospite origanom i majčinom dušicom te stavite u hladnjak na desetak minuta.
  8. U zdjelici pjenasto umutite žumanjak i vodu.
  9. Stavite šunku u sredinu lisnatog tijesta.
  10. Rubove tijesta premažite razmućenim jajetom i zamotajte šunku u tijesto tako da svaki kut presavijete oko šunke. Okrenite šunku tako da šavovi budu okrenuti prema dolje.
  11. Lagano premažite tijesto preostalim jajetom i nježno zarežite dijagonalno, pazeći da ne prođete do kraja.
  12. Pecite zarolanu šunku u prethodno zagrijanoj pećnici 20 do 25 minuta, odnosno dok tijesto ne porumeni.

U nastavku pronađite još ukusnih recepata idealnih za vaš blagdanski stol. 

Sretan Uskrs!

Pečena glazirana šunka Uskrsni specijalitet: Recept za pečenu glaziranu šunku

Slana pita od šunke i mladog luka Slana pita sa šunkom i mladim lukom jednako je ukusna topla i hladna

Pužići s ajvarom i sirom Slasni pužići s ajvarom i sirom gotovi za 20 minuta

Pita sa šunkom i sirom Najfinija na svijetu: Recept za pitu sa šunkom i sirom koju uopće nije problem napraviti

Umak od hrena Tri umaka od hrena uz koje će uskrsna hrana biti još ukusnija  

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju