Ako ove godine želite napraviti mali odmak od tradicionalnog recepta, a pritom si i uštediti vrijeme koje biste inače potrošili na pravljenje tijesta kojim biste omotali šunku u kruhu, donosimo vam recept koji će vam upravo to omogućiti i tako oduševiti svojom jednostavnošću.
Sve što trebate su šunka, paket lisnatog tijesta i začini koji će sve podići na viši nivo.
Šunka u lisnatom tijestu - sastojci
- pakiranje lisnatog tijesta (oko 400 grama)
- dvije žlice meda
- dvije žlice senfa
- žličica majčine dušice, žličica origana
- 1 žumanjak
- 15 mililitara vode
- 2-3 lovorova lista
- šunka veličine oko 1 kilograma
Šunka u lisnatom tijestu - priprema
- Najprije stavite kuhati šunku, a kuhajte ju onoliko dugo koliko kilograma ima, u ovom slučaju će to biti jedan sat. Kuhajte ju u blago posoljenoj vodi u koju ste dodali i lovorov list.
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- Nakon što je šunka kuhana, ostavite ju da se hladi u istoj toj vodi.
- Dok se šunka kuha, pripremite tijesto.
- Na pobrašnjenu podlogu stavite lisnato tijesto te ga razvaljajte u obliku kvadrata čija je stranica duljine oko 30 cm.
- Stavite tijesto na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
- Premažite ga senfom, medom i pospite origanom i majčinom dušicom te stavite u hladnjak na desetak minuta.
- U zdjelici pjenasto umutite žumanjak i vodu.
- Stavite šunku u sredinu lisnatog tijesta.
- Rubove tijesta premažite razmućenim jajetom i zamotajte šunku u tijesto tako da svaki kut presavijete oko šunke. Okrenite šunku tako da šavovi budu okrenuti prema dolje.
- Lagano premažite tijesto preostalim jajetom i nježno zarežite dijagonalno, pazeći da ne prođete do kraja.
- Pecite zarolanu šunku u prethodno zagrijanoj pećnici 20 do 25 minuta, odnosno dok tijesto ne porumeni.
U nastavku pronađite još ukusnih recepata idealnih za vaš blagdanski stol.