Bazga je u punom cvatu i svakako je vrijeme da taj predivni miris i aromu pospremimo i za sljedeće mjesece. Najpopularnije varijante konzumacije cvijeta bazge su pohanje u smjesi za palačinke, sirup i čaj, a sirup se radi i od bobica kad dozriju. Mi smo zato izdvojili divan domaći recept bake Ankice s OPG-a Organski vrt.

Bazgini se cvjetovi beru za sunčana vremena, i to samo oni potpuno rascvjetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite nezagađeni grm te mirisne i ljekovite svibanjske ljepotice.

Ovo je mjera za otprilike 4 litre sirupa. Ako želite više ili manje, prilagodite omjere svojim potrebama.

To znači da ćete na 10 cvjetova koristiti litru vode, kilogram šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvjetova trebat će vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po mogućnosti nešpricanih.

Bazgini cvjetovi beru se za sunčana vremena i to samo oni potpuno rascvjetani sa žutim sladonosnim prahom

Trebat će vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene boce s čepovima za skladištenje. Što se tiče light varijanti s manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih omjera za pripremu riskirate kasniju kvarljivost sirupa.

Sastojci za sirup od bazge

  • 30 cvjetova bazge
  • 3 l vode
  • 4 dag limunske kiseline
  • 3 limuna
  • 3 kg šećera

Priprema sirupa od bazge

  1. Potopite cvjetove bazge u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
  2. Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.
  3. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na taj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.

Inspirajte se ostalim receptima s bazgom:

Sirup od bazge Za intenzivniji okus: Recept za sirup od bazge s posebnim dodatkom Kolač s glazurom od bazge Recept za kolač s bazgom: Ukusan desert za čiju vam pripremu treba 10 minuta Bazga-džin Bazga-džin: Recept za super verziju popularnog pića koje se lako priprema Sladoled od bazge Sladoled od bazge: Osvježavajući desert za čiju pripremu ne trebate aparat Sok od bazge Birajte najdraži dodatak: Tri recepta za domaći sirup od bazge Cheesecake s bazgom (ilustrativna fotografija) Bez pečenja: Recept za cheesecake s dodatkom sirupa od bazge

Sok od bagge mnogima je omiljeni proljetni napitak Sok od bagge mnogima je omiljeni proljetni napitak (Foto: Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju