Svi to radimo, no bacanje vode u kojoj se kuhala tjestenina jedan je od najvećih kulinarskih 'grijehova' koje možete počiniti. Naime, tu vodu možete iskoristiti u pripremi umaka, juha, gulaša i drugih jela.

 

Voda u kojoj se kuhala tjestenina nikada ne biste smjeli bacati. Zašto? Zato jer ona može biti savršeni dodatak umaku za tjesteninu te će na taj način poboljšati okus i teksturu umaka. Zbog svojih svojstava, ali i zlaćane boje koju poprimi, voda u kojoj se kuhala tjestenina naziva se i tekućim zlatom.

Vodu u kojoj se kuhala tjestenina dodajte umaku što će ga učiniti još ukusnijim

Kako biste od vodi u kojoj se kuhala tjestenina dobili maksimum bitno je paziti u kolikoj količini vode tjesteninu kuhate. Naime, vode ne smije biti previše, već ulijte onoliko vode koliko je potrebno da prekrijete tjesteninu dok se kuha. Bojite se da će se tjestenina slijepiti ako se kuha u malo vode? To se neće dogoditi ako je tijekom prve dvije minute kuhanja nekoliko puta dobro promiješate. Pročitajte i kako skuhati tjesteninu koja se neće slijepiti.

Kada je tjestenina kuhana, u vodi će ostati savršeni koncentrat škrobi te će voda biti vidljivo viskozna. Nekoliko žlica vode u kojoj se kuhala tjestenina dodajte umaku koji će tako dobiti predivnu svilenkastu teksturu. Preostalu vodu nikako nemojte bacati! Napravite zalihe tako da je zamrznete u malim količinama (posude za led će savršeno poslužiti u tu svrhu). Svaki put kada radite juhe, gulaše, rižoto ili umake dodajte jednu ili dvije kockice.

Donosimo i 5 najvećih grešaka kod kuhanja tjestenine.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju