Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Nije trik dijeta! Otopite masne naslage uz pun želudac

19-06-2016 Piše Zadovoljna
komentari

Vlakna u gljivama poboljšavaju rad crijeva i ostavljaju osjećaj sitosti nakon koje nećete posezati za nezdravim brzim zalogajima koji su odgovorni za pohranjivanje masnoća na kritičnim područjima tijela. Upravo zbog toga dijeta s gljivama je idealna za sve koji ne podnose osjećaj gladi


Gljive su zdrava namirnica bogata proteinima zbog čega se i nazivaju 'meso vegetarijanaca'. Ova ukusna biljka može biti dobar  saveznik svima koji žele smršaviti, ali na zdrav način.

U ovoj dijeti nema gladovanja i iscrpljivanja tijela jednom namirnicom što u drugim režimima uzrokuje neželjen yo-yo efekt i oslabljeno stanje organizma. Poanta je u izbacivanju mesa s menija kojeg zamjenjuju gljive. Glavni fokus dijete je na zamjeni jednog mesnog obroka s gljivama i to svega 4 puta tjedno

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

PREDNOSTI DIJETE S GLJIVAMA
Sastav gljiva čine bjelančevine i vlakna koji stvaraju sitost, te niskokaloričnost, naime 150 grama gljiva sadrži svega 30 kalorija.

Prednost ove dijete krije se i u poboljšanju izgleda jer gljive sadrže visoke količine B vitamina, željeza, cinka, kalija i selena koji hrane kožu, kosu i nokte.

REŽIM DIJETE S GLJIVAMA

Dijeta se provodi tijekom 5 tjedana pri čemu se treba pridržavati unosa od 1.550 kalorija na dan što dnevno uključuje konzumaciju 5 porcija voća i povrća te 0,5 l mlijeka kako bi se osigurao adekvatan unos hranjivih tvari.

Glavni fokus dijete je na zamjeni jednog mesnog obroka s gljivama i to nekoliko puta tjedno.

Kod nas se najviše konzumiraju šampinjoni, bukovače i vrganji, ali i sve ostale vrste gljiva su niskokalorične. Svejedno je stoga koje ćete koristiti umjesto mesa. Prednost ove dijete krije se i u poboljšanju izgleda jer gljive sadrže visoke količine B vitamina, željeza, cinka, kalija i selena koji hrane kožu, kosu i nokte

Savjet:
 Kako su šampinjoni ipak najzastupljeniji, pripremite ih na način da ih  narežete na ploške i pirjate svega nekoliko minuta (5 do 7), kako bi sačuvali najviše hranjivih tvari. Na ovaj način šampinjoni će biti mekani i lako probavljivi.

IDEJE ZA UKUSNE OBROKE

- mljeveno meso u špagetima bolonjez zamijenite šampinjonima

- umjesto piletine u rižotu koristite šampinjone

- ukusan gulač možete napraviti od vrganja i šampinjona umjesto od mesa

- meso u hamburgeru zamijenite u foliji pečenim bukovačama

- mješavinom tri vrste gljiva napravite paštetu i jedite je umjesto mesne

Za opskrbu tijela hranjivim tvarima vlaknima, proteinima te bjelančevinama potrebno je 250-300g svježih gljiva koje treba konzumirati unutar jednog obroka.

Pročitaj još
Pročitaj još