Kroničnu nadutost može uzrokovati i određena hrana pa ako ste joj skloni upozoravamo vas na namirnice koje trebate izbjegavati te preporučamo one koje trebate obilnije konzumirati kako biste eliminirali ovu neugodnu zdravstvenu boljku

Većina polinezasićenih biljnih ulja poput suncokretovog ulja, kukuruza, kikirikija i soje sadrži velike količine linolenske kiseline (iz skupine omega-6 masne kiseline) koju organizam pretvara u arahidonsku kiselinu, zaslužnu za stanje nadutosti.

Omega-3 masne kiseline ga smiruje, a njima obiluju hladnovodne ribe (losos, skuša, tuna) i sjemenje lana.

Prehrana krcata ugljikohidratima, a siromašna bjelančevinama kod mnogih uzrokuje nadutost. Istraživanja su dokazala kako su se smanjenim unosom ugljikohidrata kod većine žena uklonili želučani preblemi.

Prehrana krcata ugljikohidratima, a siromašna bjelančevinama kod mnogih uzrokuje nadutost

Rafinirani šećer i druga hrana s visokim glikemijskim indeksom (bijeli kruh, kukuruzne pahuljice, pečeni krumpir, grožđice, slatkiši, kolači) uzrokuje brz i velik porast glukoze u krvi i tako ugrožava imunološki sustav što može rezultirati nadutošću. Stoga hranu s visokim glikemijskim indeksom konzumirajte što rjeđe.

Uobičajeni alergeni kao što su gluten i kazein (proteini koje sadrže mliječni proizvodi i pšenica) također mogu brzo izazvati nadutost.

Obratite pažnju i na slijedeće: kako starimo hrana koja nam prije nije smetala, poput mliječnih proizvoda i pšenice, može uzrokovati otežanu probavu ili druge, kako se ispočetka čini, manje važne simptome koji s vremenom oslabljuju imunitet te potiču upalne procese.

Sumnjate li da ste postali osjetljivi na određenu hranu probajte je ne konzumirati dva tjedna nakon čega bi trebalo biti vidljive promjene i eventualno poboljšanje probave.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju