Većina polinezasićenih biljnih ulja poput suncokretovog ulja, kukuruza, kikirikija i soje sadrži velike količine linolenske kiseline (iz skupine omega-6 masne kiseline) koju organizam pretvara u arahidonsku kiselinu, zaslužnu za stanje nadutosti.
Omega-3 masne kiseline ga smiruje, a njima obiluju hladnovodne ribe (losos, skuša, tuna) i sjemenje lana.
Prehrana krcata ugljikohidratima, a siromašna bjelančevinama kod mnogih uzrokuje nadutost. Istraživanja su dokazala kako su se smanjenim unosom ugljikohidrata kod većine žena uklonili želučani preblemi.
Rafinirani šećer i druga hrana s visokim glikemijskim indeksom (bijeli kruh, kukuruzne pahuljice, pečeni krumpir, grožđice, slatkiši, kolači) uzrokuje brz i velik porast glukoze u krvi i tako ugrožava imunološki sustav što može rezultirati nadutošću. Stoga hranu s visokim glikemijskim indeksom konzumirajte što rjeđe.Prehrana krcata ugljikohidratima, a siromašna bjelančevinama kod mnogih uzrokuje nadutost
Uobičajeni alergeni kao što su gluten i kazein (proteini koje sadrže mliječni proizvodi i pšenica) također mogu brzo izazvati nadutost.
Obratite pažnju i na slijedeće: kako starimo hrana koja nam prije nije smetala, poput mliječnih proizvoda i pšenice, može uzrokovati otežanu probavu ili druge, kako se ispočetka čini, manje važne simptome koji s vremenom oslabljuju imunitet te potiču upalne procese.
Sumnjate li da ste postali osjetljivi na određenu hranu probajte je ne konzumirati dva tjedna nakon čega bi trebalo biti vidljive promjene i eventualno poboljšanje probave.