Kruh
Kruh (Foto: Getty Images)
Zdravlje & prehrana

4 razloga zašto ne bismo trebali izbjegavati kruh

17-11-2015 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Kada je riječ o mršavljenju i zdravoj prehrani kruh se smatra najgorim neprijateljem vašeg tijela, no kampanja pod nazivom 'The slice of life' (kriška života) objašnjava kako je takvo mišljenje u potpunosti pogrešno.

Većina ljudi kruh povezuje isključivo s ugljikohidratima od kojih se debljamo, no ova vrlo stara i ukusna namirnica zapravo je puno vrijednija i zdravija nego što se misli.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Doris Dragović MODEL BEZ KONKURENCIJE Ni Doris Dragović nije odoljela najpopularnijem zimskom kaputu

No prije nego vam opišemo sve blagodati kruha važno je razlučiti kako nije svaki proizvod kvalitetan i zdrav. To se prije svega odnosi na bijeli kruh kao i onaj prepun aditiva koji možemo pronaći u slobodnoj prodaji

Cjelovita, neprerađena žitarica predstavlja žitaricu, sa svim svojim dijelovima, što uključuje ljusku, endosperm i klicu

>> Beskvasne vrste kruha na kojima će biti zahvalno nepce i zdravlje

Kada govorimo o zdravom i finom kruhu opisujemo pekarski proizvod napravljen od cjelovitog pšeničnog i raženog brašna te onaj obogaćen raznim žitaricama i dobrim masnoćama poput maslinovog ulja. Takav su kruh pekle naše bake.

Cjelovita, neprerađena žitarica predstavlja žitaricu, sa svim svojim dijelovima, što uključuje ljusku, endosperm i klicu. Dodatkom soli, jaja, sjemenki, meda, češnjaka, cimeta i sličnih sastojaka, obogaćuju se okusi i tekstura kruha te na taj način možete uživati u novom kruhu.

>> Slatki kruh s pistacijom i cimetom

Blagodati kruha:

1. Osim proteina, kruh sadrži i velike količine minerala među kojima je kalcij koji kosti čini čvrstima i zdravima.

2. Kruh sadrži i željezo koje daje energiju i popravlja krvnu sliku.

3. Integralni kruh je prepun vitamina poput vitamina E te vitamina B skupine.

4. Kruh je bogat i vlakanima koja su vrlo važna za normalan rad probavnog sustava.

 

Pročitaj još
Pročitaj još