Kada je riječ o mršavljenju i zdravoj prehrani kruh se smatra najgorim neprijateljem vašeg tijela, no kampanja pod nazivom 'The slice of life' (kriška života) objašnjava kako je takvo mišljenje u potpunosti pogrešno.

Većina ljudi kruh povezuje isključivo s ugljikohidratima od kojih se debljamo, no ova vrlo stara i ukusna namirnica zapravo je puno vrijednija i zdravija nego što se misli.

No prije nego vam opišemo sve blagodati kruha važno je razlučiti kako nije svaki proizvod kvalitetan i zdrav. To se prije svega odnosi na bijeli kruh kao i onaj prepun aditiva koji možemo pronaći u slobodnoj prodaji

Cjelovita, neprerađena žitarica predstavlja žitaricu, sa svim svojim dijelovima, što uključuje ljusku, endosperm i klicu

>> Beskvasne vrste kruha na kojima će biti zahvalno nepce i zdravlje

Kada govorimo o zdravom i finom kruhu opisujemo pekarski proizvod napravljen od cjelovitog pšeničnog i raženog brašna te onaj obogaćen raznim žitaricama i dobrim masnoćama poput maslinovog ulja. Takav su kruh pekle naše bake.

Cjelovita, neprerađena žitarica predstavlja žitaricu, sa svim svojim dijelovima, što uključuje ljusku, endosperm i klicu. Dodatkom soli, jaja, sjemenki, meda, češnjaka, cimeta i sličnih sastojaka, obogaćuju se okusi i tekstura kruha te na taj način možete uživati u novom kruhu.

>> Slatki kruh s pistacijom i cimetom

Blagodati kruha:

1. Osim proteina, kruh sadrži i velike količine minerala među kojima je kalcij koji kosti čini čvrstima i zdravima.

2. Kruh sadrži i željezo koje daje energiju i popravlja krvnu sliku.

3. Integralni kruh je prepun vitamina poput vitamina E te vitamina B skupine.

4. Kruh je bogat i vlakanima koja su vrlo važna za normalan rad probavnog sustava.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju