Nutricionisti ističu kelj kao okidač zdravlja, a pripremljen u pećnici zadržava sve nutrijente i nameće se kao najpoželjnija zdrava grickalica. Za ukusan čips od kelja donosimo recept nakon kojeg ćete zaboraviti na masne listiće krumpira

SVE BLAGODATI KELJA ZA NAŠE ZDRAVLJE

Kelj sadrži fitonutrijente koji poboljšavaju prirodno čišćenje odnosno detoksikaciju tijela, obiluje kalcijem i magnezijem koji su neophodni za zdravlje kostiju. Samo 100 grama kelja sadrži dnevni preporučeni unos omega 3 masnih kiselina, nudi ogromnu dozu C vitamina i vitamina B6 koji su okidači proizvodnje serotonina i dopamina odgovornih za sreću i dobro raspoloženje.

Kelj obiluje omega 3 masnim kiselinama, vitaminom C i kalcijem zbog čega je proglašen super namirnicom godine

>>3 vrste grickalica za uživanje bez grižnje savjesti

Svi ovi pozitivni učinci na čovjekovo zdravlje razlog su zbog kojeg kelj nazivaju super namirnicom, a najpopularnija priprema ovog lisnatog čudotvorca je u obliku čipsa.

Dehidrirani u pećnici isušeni kelj za razliku od kuhanog sve hranjive sastojke zadržava na jednom mjestu, a uz dodatak omiljenih začina postaje poželjnija i prije svega zdravija alternativa čipsu od krumpira.

ČIPS OD KELJA

Sastojci:
- 1/2 glavice kelja
- cvijet soli ili himalajska sol (ovo su najzdravije soli ukoliko ih nemate možete koristiti običnu morsku sol)
- prstohvat čili papričice
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice svježe cijeđenog soka limuna
- 2 žlice mljevenih badema

Priprema:
1. Odvojite listove kelja te ih dobro isperite, posložite ih po kuhinjskom papirnatom ubrusu i ostavite da se u potpunosti ocijede.

2. Dvije žlice soka limuna pomiješajte sa dvije žlice maslinovog ulja, umiješajte prstohvat čili papričice i mljevene bademe te smjesu ih prelijte preko na komadiće istrganih listića kelja.

3. Raspodijelite listove na masni papir te stavite u pećnicu na 175 stupnjeva Celzija i isušujte desetak minuta dok rubovi kelja lagano ne posmeđe. Na kraju pospite s malo soli, ohladite i poslužite.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju