Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dom & uređenje

5 razloga zašto su vam kuhinjski noževi tupi

08-01-2014 Piše Zadovoljna
komentari

Kuhinjski noževi osnovni su alat u svakoj kuhinji i u njih se isplati uložiti. Jednom kupljeni vrhunski set može potrajati čitav vaš životni vijek no samo ukoliko ih održavate na ispravan način što brojni zanemaruju. Donosimo 5 najčešćih greški koje uzrokuju trajna oštećenja kuhinjskih noževa

1. Kuhinjski noževi unatoč visokoj kvaliteti nikada se ne smiju stavljati u perilicu za suđe. Ciklus pranja otupljuje oštice noževa, u dodiru s drugim posuđem nastaju ogrebotine i oštećenja. Noževe uvijek nastojte nakon upotrebe oprati ručno pod mlazom mlake vode.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

>>Super trik za dubinsko čišćenje daske za rezanje

2. Rezanje namirnica na keramičkim, staklenim i metalnim površinama oštećuje kuhinjske noževe. Tanki oštri rub noža troši se u dodiru s ovim površinama i na njemu se stvaraju oštećenja. Površine koje noževi podnose su plastika i drvo.

>>5 tava koje biste trebali imati u svojoj kuhinji

3. Nepravilno brušenje i oštrenje noža u potpunosti uništava njihov vijek trajanja i trenutno ih otupljuje. Brušenje naime izravnava vrh oštrice noža, dok oštrenje staru oštricu uklanja i oblikuje novu. Kod kuće smai možete bruditi noževe i to nakon 40 upotreba u rezanju što isto ovisi o vrsti noža. Onaj koji koristite za rezanje mesa primjerice zahtjeva češće brušenje, dok one korištene za sjeckanje povrća, voća treba brusiti tek povremeno. Brušenje pak valaj prepustiti u ruke profesionalnih radnji i ono se preporuča jednom do dva puta godišnje. Kuhinjski noževi unatoč visokoj kvaliteti nikada se ne smiju stavljati u perilicu za suđe

4. Svaki nož ima drugačiji oblik i oštrinu što sasvim logično upućuje na njihovu različitu primjenu. No većina ljudi se ne osvrće na uputstva za upotrebu pa noževe neadekvatno koriste čime ih otupljuju i uništavaju. Prije korištenja seta kuhinjskih noževa informirajte se o njihovoj upotrebi čime ćete očuvati njihovu oštrinu duži period.

5. Kuhinjske noževe treba čuvati u posebnim odjeljcima u drvenim kalupima, na magnetskim trakama ili zamotane u kuhinjskim krpama. Na ovaj način sprječavate njihova oštećenja koja se najčešće događaju u dodiru s drugim priborom. Još jedna greška koja noževe uništava je krivo korištenje tupog i oštrog dijela noža. Tupi koristite za poguravanje hrane s daske s rezanje, nikada oštri dio jer na ovaj način ga otupljujuete njegova primarna namjena je samo rezanje hrane.
 

Pročitaj još
Pročitaj još