Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dom & uređenje

5 razloga zašto su vam kuhinjski noževi tupi

08-01-2014 Piše Zadovoljna
komentari

Kuhinjski noževi osnovni su alat u svakoj kuhinji i u njih se isplati uložiti. Jednom kupljeni vrhunski set može potrajati čitav vaš životni vijek no samo ukoliko ih održavate na ispravan način što brojni zanemaruju. Donosimo 5 najčešćih greški koje uzrokuju trajna oštećenja kuhinjskih noževa

1. Kuhinjski noževi unatoč visokoj kvaliteti nikada se ne smiju stavljati u perilicu za suđe. Ciklus pranja otupljuje oštice noževa, u dodiru s drugim posuđem nastaju ogrebotine i oštećenja. Noževe uvijek nastojte nakon upotrebe oprati ručno pod mlazom mlake vode.

U trendu Ulična moda u centru Zagreba - 15 I ženstvene čizme Prva minica zagrebačke špice: Kombinacija s tankim najlonkama koju je teško ne primijetiti Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete MODNA INSPIRACIJA 15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete Znanost ima svoja mjerila ljepote Savršene proporcije Gotovo savršene crte lica: Slavna glumica proglašena najljepšom ženom svijeta po zlatnom rezu

>>Super trik za dubinsko čišćenje daske za rezanje

2. Rezanje namirnica na keramičkim, staklenim i metalnim površinama oštećuje kuhinjske noževe. Tanki oštri rub noža troši se u dodiru s ovim površinama i na njemu se stvaraju oštećenja. Površine koje noževi podnose su plastika i drvo.

>>5 tava koje biste trebali imati u svojoj kuhinji

3. Nepravilno brušenje i oštrenje noža u potpunosti uništava njihov vijek trajanja i trenutno ih otupljuje. Brušenje naime izravnava vrh oštrice noža, dok oštrenje staru oštricu uklanja i oblikuje novu. Kod kuće smai možete bruditi noževe i to nakon 40 upotreba u rezanju što isto ovisi o vrsti noža. Onaj koji koristite za rezanje mesa primjerice zahtjeva češće brušenje, dok one korištene za sjeckanje povrća, voća treba brusiti tek povremeno. Brušenje pak valaj prepustiti u ruke profesionalnih radnji i ono se preporuča jednom do dva puta godišnje. Kuhinjski noževi unatoč visokoj kvaliteti nikada se ne smiju stavljati u perilicu za suđe

4. Svaki nož ima drugačiji oblik i oštrinu što sasvim logično upućuje na njihovu različitu primjenu. No većina ljudi se ne osvrće na uputstva za upotrebu pa noževe neadekvatno koriste čime ih otupljuju i uništavaju. Prije korištenja seta kuhinjskih noževa informirajte se o njihovoj upotrebi čime ćete očuvati njihovu oštrinu duži period.

5. Kuhinjske noževe treba čuvati u posebnim odjeljcima u drvenim kalupima, na magnetskim trakama ili zamotane u kuhinjskim krpama. Na ovaj način sprječavate njihova oštećenja koja se najčešće događaju u dodiru s drugim priborom. Još jedna greška koja noževe uništava je krivo korištenje tupog i oštrog dijela noža. Tupi koristite za poguravanje hrane s daske s rezanje, nikada oštri dio jer na ovaj način ga otupljujuete njegova primarna namjena je samo rezanje hrane.
 

Pročitaj još
Pročitaj još