1. Kuhinjski noževi unatoč visokoj kvaliteti nikada se ne smiju stavljati u perilicu za suđe. Ciklus pranja otupljuje oštice noževa, u dodiru s drugim posuđem nastaju ogrebotine i oštećenja. Noževe uvijek nastojte nakon upotrebe oprati ručno pod mlazom mlake vode.
>>Super trik za dubinsko čišćenje daske za rezanje
2. Rezanje namirnica na keramičkim, staklenim i metalnim površinama oštećuje kuhinjske noževe. Tanki oštri rub noža troši se u dodiru s ovim površinama i na njemu se stvaraju oštećenja. Površine koje noževi podnose su plastika i drvo.
>>5 tava koje biste trebali imati u svojoj kuhinji
3. Nepravilno brušenje i oštrenje noža u potpunosti uništava njihov vijek trajanja i trenutno ih otupljuje. Brušenje naime izravnava vrh oštrice noža, dok oštrenje staru oštricu uklanja i oblikuje novu. Kod kuće smai možete bruditi noževe i to nakon 40 upotreba u rezanju što isto ovisi o vrsti noža. Onaj koji koristite za rezanje mesa primjerice zahtjeva češće brušenje, dok one korištene za sjeckanje povrća, voća treba brusiti tek povremeno. Brušenje pak valaj prepustiti u ruke profesionalnih radnji i ono se preporuča jednom do dva puta godišnje.
Kuhinjski noževi unatoč visokoj kvaliteti nikada se ne smiju stavljati u perilicu za suđe
4. Svaki nož ima drugačiji oblik i oštrinu što sasvim logično upućuje na njihovu različitu primjenu. No većina ljudi se ne osvrće na uputstva za upotrebu pa noževe neadekvatno koriste čime ih otupljuju i uništavaju. Prije korištenja seta kuhinjskih noževa informirajte se o njihovoj upotrebi čime ćete očuvati njihovu oštrinu duži period.
5. Kuhinjske noževe treba čuvati u posebnim odjeljcima u drvenim kalupima, na magnetskim trakama ili zamotane u kuhinjskim krpama. Na ovaj način sprječavate njihova oštećenja koja se najčešće događaju u dodiru s drugim priborom. Još jedna greška koja noževe uništava je krivo korištenje tupog i oštrog dijela noža. Tupi koristite za poguravanje hrane s daske s rezanje, nikada oštri dio jer na ovaj način ga otupljujuete njegova primarna namjena je samo rezanje hrane.