Redovito pranje ruku važno je za dobru higijenu tijela, ali i zdravlje. No pranje ruku sa sapunima punima štetnih tvari može stvoriti određene probleme za organizam. Zato sljedeći put kada budete kupovali svoj omiljeni sapun, pročitajte njegovu deklaraciju

1. Parabeni
Parabeni su vrsta konzervansa koji spriječavaju bakterijama da se razmnožavaju u sapunu (i drugim tipovima proizvoda). Problem je što su ksenoestrogeni, što znači da imitiraju estrogen u tijelu, te tako mogu narušiti hormonalnu ravnotežu tijela organizma.

U industrijskim sapunima se kriju štetne tvari poput parabena i ftalata koji mogu uzrokovati alergijske reakcije na koži.

Iako nisu još otkriveno koje su sve posljedice čestog korištenja preparata s parabnom, stručnjaci savjetuju da se njihova upotreba svede na minimum.

Koja je alternativa?
Parabeni se obično dodaju tekućim sapunima s visokim udjelom vode. Umjesto toga kupujte tvrde sapune s tradicionalnom formulom.

2. Ftalati
Ove se hlapljive tekućine mogu naći u velikom broju proizvoda – od dječjih igračaka do plastičnih materijala za prekrivanje podova, a povezani su s kožnim problemima, alergijskim reakcijama i astmom.

U sapunu su obično zastupljeni kao dietil ftalati (DEP), odnosno kao tvar koja fiksira miris. Ako je sapun parfumiran, vjerojatno sadrži ftalate iako nisu uvijek prikazani na deklaracijama.

Koja je alternative?
Birajte prirodne sapune te one koji nemaju izraženog mirisa.

3. Natrijev dodecil-sulfat / Natrijev lauril sulfat
Ove tvari pojačavaju pjenjenje kod sapuna. Znanstvena istraživanja pokazala su da proizvodi s natrijevim dodecil-sulfatom i natrijevim lauril sulfatom mogu izazvati alergijske reakcije na koži kod nekih osoba, ali da generalno nisu štetna za zdravlje.

No dobar dio se izvlači od materijala koji su štetni za okoliš, pa ekolozi savjetuju da se ipak izbjegavaju proizvodi s ovim tvarima.

Koja je alternativa?
Volite li gustu pjenu, odaberite sapune napravljene na temelju kokosovog ulja ili ulja od palminih koštica.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju