Čak se i najboljim kuharima u trenutku nepažnje mogu potkrasti greške zbog kojih im jelo ne na kraju ne uspije kao su željeli. Međutim, neke greške kod kuhanja lako je ispraviti uz pomoć jednostavnih trikova koje možete pročitati u nastavku
1. Raskuhano povrće
Rješenje: često se dogodi da zaboravimo na povrće dok se kuha pa ono na kraju više nalikuje kašici za bebe. Ako je vaše povrće još uvijek u jednom komadu, ubacite ga u hladnu vodu na par minuta jer će to odmah zaustaviti process kuhanja i spriječiti daljnji gubitak teksture i okusa.
Zatim ga izvadite iz vode, stavite na pleh ili u posudu po želji, naribajte malo sira preko povrća kratko zapecite u pećnici dok se sir ne otopi i ne stvori hrskavu koricu. Ako je pak povrće potpuno izgubilo formu, od njega napravite pire s dodatkom maslaca, soli i malo papra.
2. Raskuhana riža
Riješenje: raskuhanu I raskvašenu rižu možete spasiti tako što ćete je staviti u cjediljku i zatim isprati pod mlazom hladne vode. Ona će razdvojiti zrna i ukloniti ljepljivu sluz. Rižu raskuhano do neprepoznatljivosti upotrijebite za kašu ili slatki rižin ‘puding’ kuhan na mlijeku.
3. Raskuhana tjestenina.
Rješenje: u tavu ili dublju posudu stavite na vatru i dobro zagrijte. Dodajte par žlica maslinovog ulja i zatim u posudu stavite raskuhanu tjesteninu.
U ovom trenutku morate biti pažljivi jer tjesteninu treba prepržiti jako kratko, samo kako bi očvrsnula izvana i dobila manje ljepljivu teksturu. Zbog toga budite uz štednjak kako vam se ne bi dogodila još jedna greška u procesu spremanja tjestenine.
4. Previše ljutih začina.
Rješenje: začini su dosta komplicirani, pogotovo ako koristite neki s kojim niste upoznati, a tada je teško pogoditi koliko ga treba ubaciti u jelo za savršen okus. Malo više papra ili čilija vaše jelo može pretvoriti u ‘vatreno’ grotlo ljutine.
Međutim, ovisno o tome što kuhate, ponekad jelo možete spasiti dodatkom slatkoće koja će neutralizirati druge okuse. Šećer, sušeno voće ili marmelada često se dodaju mesu ili varivima, a ako radite nešto kremasto poput namaza ili umaka, spasit će vas par žlica jogurta ili vrhnja.
5. Previše šećera.
Rješenje: ispečene kekse ili kolač u koje ste dodali previše šećera ne možete spasiti, ali zato imajte na umu da možete probati tijesto prije nego ga stavite na pečenje.
Ako primijetite da ste zabunom stavili previše šećere, nikako u tijesto ne dodajte sol jer će ona dodatno naglasiti slatkoću. Umjesto toga dodajte kiseline poput soka od limuna, naranče ili limete ili ‘kiselih’ mliječnih proizvoda poput jogurta i vrhnja koji će izbalansirati okuse.
6. Kolač koji ne ‘izlazi’ iz kalupa.
Rješenje: bez obzira na to koliko maslaca, brašna ili krušnih mrvica koristite, ponekad su kolači jednostavno tvrdoglavi i odbijaju izaći iz protvana ili kalupa. To se posebno odnosi na kuglofe koji se često peku u ‘izrezbarenim’ kalupima, a njih je ponekad teško pravilno namastiti zbog puno udubina i kuteva.
Obavezno pričekajte da se kolač potpuno ohladi jer mu process hlađenja pomaže da se odvoji od kalupa koliko može. Ako ni nakon hlađenja ne izlazi van, onda dno kalupa uronite u toplu vodu koja će ‘osloboditi’ masti i pomoći kolaču da jednostavno isklizne iz kalupa.
7. ‘Pougljeni’ odrezak koji je u sredini sirov.
Rješenje: kada odrezak grilamo ili pržimo na temperaturi koja je previsoka, dobit ćemo ‘pougljen hrgu proteina koja je unutra sirova, ali ne na poželjan ‘rare’ ili ‘medium’ rare način. Kada vam se to dogodi nemojte nastaviti kuhati odrezak na štednjaku jer će tako još više zagorjeti, nego ga ubacite u pećnicu na laganih 150 stupnjeva Celzijusa i pecite do željene razine.
8. Zgrušana čokolada.
Rješenje: čokolada koja u sebi ima puno šećera lako će se tijekom topljenja iz glatke tekuće smjese pretvoriti u zgrušanu. To se može dogoditi i ako je topite na prevelikoj temperaturi ili slučajno ‘ubacite’ par kapljica vode u nju.
Spasit ćete je tako što ćete u nju dodati maslaca, vrhnja ili ulja i ponovno zagrijavati na pari. Masnoća će čokoladi vratiti glatku teksturu.
9. Gorko jelo.
Rješenje: ponekad su određene namirnice u jelima ili salatama same po sebi gorke pa im treba pomoći da dobiju blaži okus.
Gorčinu ćete najlakše zamaskirati dodatkom kiseline poput limunovog soka ili trunkom muškatnog oraščića koje će jelu podariti blagi slatki orašasti ton. U salate možete dodati nasjeckane orahe koji će također transformirati gorčinu.
10. Suha piletina.
Rješenje: prepečenu ili prekuhanu piletinu narežite na manje komade, zalijte omiljenim umakom ili topivim sirom koji će odmah skrenuti pažnju sa suhoće i loše teksture mesa.