Brojna istraživanja potvrđuju – u zapadnjačkoj kulturi konzumira se previše mesa. Bjelančevine u mesu korisne su za razvoj i obnavljanje organizma, ali to ne znači da svaki dan trebamo pojesti veliku porciju mesa. Kako bi vam meso što više koristilo, a što manje štetilo slijedite idućih devet pravila njegove konzumacije uz savjete nutricionista Nenada Bratkovića

1. Riba, a onda i meso peradi neka vam budu primarni izvori bjelančevina životinjskog podrijetla.

'Biljni proteini neka budu dominantni na vašem stolu. Kod, na primjer, svinjetine birajte slabinski krti dio i but, umjesto vratine', savjetuje nutricionist Nenad Bratković.

2. Crveno meso poput govedine i svinjetine jedite jednom ili dvaput tjedno.

Istraživanja su pokazala da pretjerana konzumacija crvenog mesa može uzrokovati bolesti poput raka crijeva.

'Ipak, za potpuno razumijevanje ove činjenice znajte da je negativna konotacija mesa uz pojavu karcinoma vezana za njegovo prženje i nepravilno roštiljanje (stvaranje policikličkih aromatskih spojeva) i nedostatan unos povrća', ističe Bratković.

Negativna konotacija mesa uz pojavu karcinoma vezana za njegovo prženje i nedostatan unos povrća

3. Umjesto mesnih prerađevina jedite krto meso (but kod, na primjer, junetine ili pak prsa piletine).

4. Izbjegavajte hrenovke i obarene kobasice poput parizera i tirolske.

'U doručak uz animalne namirnice uključite obilnu porciju povrća ili voća (ako treba i odvojeno), budući da olakšava probavu mesa (npr. ananas + meso), ili rotkvica i luk + meso', objašnjava Bratković.

5. Marinirajte meso kako bi nemasni komadi bili još mekši.

'No, uvijek ocijedite marinadu da kod grilanja nikako ne dospijeva u kontakt s otvorenim plamenom/žarom'
, naglašava Bratković.

6. Izbjegavajte pohano i meso prženo u biljnom ulju.

'Tako pripremljeno meso, osim što ima puno više kalorija, sadrži trans masne kiseline koje djeluju vrlo proupalno, i povećavaju razinu kolesterola u krvi te su uzročnik brojnih bolesti. Također, prženo meso sadrži policikličke aromatske spojeve koji djeluju kancerogeno'
, upozorava Bratković.

7. Zdravo i pravilno grilanje, pečenje na malo masti i kuhanje puno su zdraviji načini pripremanja hrane od prženja.

8. Tri do četiri obroka od sveukupno njih pet dnevno neka budu bezmesni.

'Opskrbite tijelo bjelančevinama iz mahunarki, orašastih plodova, sjemenki, žitarica i povrća',
savjetuje Bratković.

9. Meso jedite uz veću porciju povrća.

'Izbjegavajte kombinaciju mesa i čestih ugljikohidratnih namirnica poput krumpira, tjestenine i kruha jer takav obrok značajno otežava probavne procese, smanjuje apsorpciju hranjivih tvari u probavnom sustavu, i stvara osjećaj umora'
, kaže Bratković.