Toplinski val baš i ne budi želju za stajanjem uz štednjak i kuhanjem. Upravo zato tijekom vrelih ljetnih dana volimo jesti salate koje su idealan obrok za vrućine. U nastavku pronađite recept za dvije osvježavajuće salate gotove za tren.

SALATA OD GRAHA I KRASTAVACA

Sastojci:

- 3 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
- 2 žlice limunova soka
- 2 žlice svježeg isjeckanog origana ili 1 žlica sušenog
- svježe mljeveni crni papar, prema ukusu
- 4 šalice oguljenih krastavaca narezanih na kockice
- 1 konzerva (400 g) ocijeđenog crnoga graha
-  2/3 šalice crvene paprike (babure) isjeckane na kockice
- 1/2 šalice izmrvljenog feta sira
- 1/4 šalice tanko narezanog crvenog luka
- 2 žlice nasjeckanih crnih maslina

Postupak:

U velikoj zdjeli umutite ulje, limunov sok, origano i papar. Ubacite krastavce, grah, papriku, fetu, luk i masline. Jelo možete poslužiti na sobnoj temperaturi, a možete ga prije posluživanja i rashladiti.

Idealan prilog: Pet salata koje možete jesti uz roštilj (ili umjesto roštilja) na balkonu

Recept za hladnu salatu s tjesteninom i piletinom koja se brzo priprema

GRČKA SALATA SA SARDINAMA

Sastojci:

- 3 žlice limunova soka
- 2 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
- 1 sitno nasjeckani češanj češnjaka
- 2 žlice sušenog origana
- 1/2 čajne žličice svježe mljevenog papra
- 3 srednje rajčice, narezane na velike komade
- 1 veliki krastavac, narezan na veće komade
- 1 konzerva ocijeđenog slanutka
- 1/3 šalice izmrvljenog feta sira
- 1/4 šalice tanko nasjeckanog crvenog luka
- 2 žlice nasjeckanih maslina (kalamata)
- 2 konzerve (115 g svaka) sardina s kostima, pakiranih u maslinovu ulju ili salamuri, ocijeđenih

Postupak:

U većoj posudi umutite limunov sok, ulje, češnjak, origano i papar. Dodajte potom rajčicu, krastavac, slanutak, fetu, luk i masline te nježno miješajte. Servirajte na tanjur i zatim na salatu posložite sardine.