Iskoristite obilje ukusnih naranči u trgovinama i na tržnicama. Ispecite ukusan čokoladni kolač preko kojeg se prelijeva vrući sirup od ovog citrusnog voća
Sastojci za kolač:
4 jaja
80 grama tamnog muscovado šećera
3 žlice kakao praha
2 žlice rižinog brašna
100 grama mljevenih oraha
1 žlica naribane korice bio naranče
120 grama tamne čokolade
50 grama maslaca
Za preljev:
1 bio naranča
50 grama šećera
100 ml vode
Priprema:
1. Otopite maslac i čokoladu na pari.
2. Žumanjke umutite s muscovado šećerom, pa smjesi dodajte kakao prah, rižino brašno, mljevene orahe i koricu jedne naranče.
3. Od bjelanjaka umutite snijeg.
4. U smjesu s jajima dodajte otopljenu čokoladu i maslac, a na kraju u sve nježno umiješajte snijeg.
5. Smjesu za kolač ulijte u kalup obložen masnim papirom i pecite na 180 stupnjeva oko pola sata.
6. Dok se peče kolač pripremite sirup. Naranču odrežite na tanke kriške.
7. U tavu ulijte vodu i šećer i kuhajte sve dok se šećer na otopi. Tada dodajte naranče. Pustite da se kratko kuhaju u šećernom sirupu dok ne puste svoje sokove. No ne smiju se raspasti.
8. Sirup prelijte preko toplog kolača i ukrasite kriškama naranče.
9. Kolač možete poslužiti uz tučeno slatko vrhnje ili umak od čokolade. Dobar tek!
Više slatkih i slanih recepata Tamare Ivančić možete pronaći na blogu Ave Dulcis.