I ove godine pred izlogom cvjetnog ateljea Saše Šekoranje u Dežmanovoj ulici u Zagrebu dočekat će vas božićna bajka. Saša nas svakim novim blagdanskim uređenjem izloga iznova iznenadi i nadmaši samoga sebe. A ako ovih dana zastanete ispred izloga njegova ateljea, možete i zaželjeti želju pa vam je zlatna ribica možda i ispuni.

Galerija

Svakoga Božića zapravo dolaze slični motivi, to su uvijek neke bijele šume, vrtuljci, anđeli. Nekako sam se htio odmaknuti i shvatio sam da ljudi za Božić hoće bajku, kaže nam Saša Šekoranja, koji je svoju božićnu bajku ove godine zamislio pod morem. Izlog njegova cvjetnog ateljea postao je akvarij sa zlatnim ribicama, koje su tu da vam ispune želju u novoj godini.

Božićni izlog Saše Šekoranje - 4 Foto: Tibor Marochini

Paralelno radim ove godine Advent u Rovinju, pa je i otuda došla inspiracija za nečim drugačijim, da se izlog napravi na drugi način, u morskom štihu, otkriva Saša. Uređenje izloga, ističe, pomno je osmišljen proces, nema tu improvizacije. Svaki od mnoštva detalja koji ga krase pomno je biran i smješten, pa je tako i izrada zlatnih ribica bila vrlo detaljno osmišljena. Stolar ih je izrezivao od drvenih ploča, a Saša ih je zatim oslikavao zlatnim listićima koji se sjaje.

Božićni izlog Saše Šekoranje - 11 Foto: Tibor Marochini

Sašin izlog ispunilo je i posebno božićno drvce s tri tisućama lampica, dok vješto postavljeni reflektori simuliraju svjetlucanje podvodnoga svijeta. Tu su i prozirne kuglice koje se presijavaju s efektom protoka zraka, čarobno lijepi koralji, morske zvijezde napravljene od staklenih kuglica, a sve izgleda jako fluidno. Cijeli je izlog u ogledalima, ljeska se i presijava kao da nema kraja...

Nema čega nema! Pogledajte raskoš i cijene božićnih ukrasa u američkim trgovinama

Vjenčići koje izrađuje medicinska sestra iz Splita, za koje kupci kažu da su i prejeftini koliko su lijepi

Saša Šekoranja inspiraciju pronalazi i u kazalištu, a ove godine ima jedan vrlo kazališni detalj, tilove koji se inače koriste u baletu.

Kroz tilove sve postaje nekako zamagljenije i bajkovitije. Tako u izlogu sve visi na tilovima, a ne na žicama, otkriva. U glavnom, centralnom djelu izloga prolaznici se mogu diviti i ogromnom podvodnom boru bez iglica, koji izgleda kao veliki koralj. U tom koralju nalazi se jato od oko osamsto riba, a kada se koralj okreće, djeluje kao da ribe plivaju.

Božićni izlog Saše Šekoranje - 5 Foto: Tibor Marochini