Zamislite buket cvijeća koji izgleda kao da su biljke upravo svježe ubrane u vrtu, a zapravo je napravljen od papira.

Upravo takva mala čuda stvara Tarja Mitrović iz Beograda, prosvjetna djelatnica, majka dvije odrasle kćeri, ljubiteljica prirode i velika kreativka. Svoj je posao objedinila pod imenom Flora Nordica, pa u nazivu spojila svoje nordijsko porijeklo i Floru, rimsku boginju cvijeća.

Prisjeća se kako je već s deset godina ištrikala prvi džemper za sestru, a s 14 joj je već bilo uobičajeno šivati sebi odjeću, raditi nakit od gline, izrađivati vezove i još mnogo toga.

Flora Nordica Foto: Privatna arhiva

Pokretanje vlastitog kreativnog biznisa stoga ne iznenađuje, a iza svega stoji spoj ljubavi prema kreativnom stvaranju i ekologiji. Tako je nastalo neodoljivo cvijeće od papira.

Bio je to izraz mog bunta protiv plastičnog cvijeća koje stalno viđam, što u vazama po grobljima, dekoracijama na stolu po svadbama I ostalim proslavama, čitave pozadine za fotografiranje su od plastičnih cvjetova, a to je enormni atak na prirodu. Znamo koliko je desetljeća potrebno da se razgradi plastika, a da ne pričamo o mikroplastici koja završava u našim organizmima. I zato cvijeće radim isključivo od krep papira vrhunske kvalitete, pojašnjava nam Tarja.

Tako je 90 posto cvijeća izrađeno od talijanskog krep-papira Cartotecnica Rossi, a 10 posto od njemačkog krep-papira Werola.

Flora Nordica Foto: Privatna arhiva

Potrebno je dobro zagledati se u cvijeće da biste shvatili kako je riječ o papiru, a to je zato što mu Tarja pristupa vrlo detaljno. Čitav proces započinje proučavanjem pravog cvijeća u prirodi.

Cvijet je potrebno promatrati, ubrati ga, sjesti u miru, skidati mu laticu po laticu, vidjeti nijanse, strukturu, savitljivost, izučiti anatomiju cvijeta, jer tako se cvijet upoznaje. Kod božura, ruža i mnogih drugih potrebno je posebno detaljno proučavanje. To se ne može naučiti raditi preko šablona.

Unutarnji dio božura ima 50-ak različitih oblika latica. Pa tko bi se snašao s 50 šablona po cvijetu? Zato su tu sati i sati vježbanja, dani i dani, godine i godine. To je klasična metoda pokušaja i pogrešaka, govori nam ova kreativka.

Kako dalje pojašnjava, kada se izuči forma, kreće se u proces sjenčanja latica jer nijedan cvijet nije čitav u samo jednoj strogoj boji, već ima nijanse, a to pridonosi prirodnosti cvijeta.

Flora Nordica - 1 Foto: Privatna arhiva

Tarja ima i savjet kako to što bolje napraviti.

Da biste znali kako sjenčati, promatrajte cvijeće. Ja često uzmem bijeli krep-papir i onda ga bojim vodom u kojoj se kuhao špinat ili ga bojim sokom koji puste višnje iz zamrzivača...Toliko sam eksperimentirala s hranom i bojenjem hranom da znam izvuči bezbroj nijansi, ali opet, ključna stvar je vježba, igranje bojama.

Ne postoje dva jednaka buketa koja je izradila, svaki je unikatan. Najveća ljepota njenog posla je upravo to što ih se sve može personalizirati, a kupci su oduševljeni.

Tarja svakom cvijetu pristupa vrlo detaljno.

Brojne su narudžbe koje su ju duboko dirnule i o kojima bi, kako kaže, mogla pričati danima, no među posljednjima je to bila jedna mladenka.

Željela je da joj napravim vjenčani buket o kakvom je sanjala cijeli život, a to je da bude od cvjetova limuna. Nijedna cvjećarna nije joj mogla ispuniti tu želju, a potom je pronašla mene. Sreća koju je pokazala kada ga je dobila toliko me je dirnula. Odmah mi je poslala fotografiju s njim, a na kraju i cijelu snimku svog vjenčanja da vidim svoj buket i njenu sreću, govori nam Tarja s osmijehom.

S obzirom na papirnate čarolije kakve pravi, oduševljenje klijenata ni najmanje ne čudi, pa je potrebno naručiti buket i mjesec dana unaprijed.

Sve detalje o ovim pravim malim remek-djelima možete pronaći na Instagramu i Facebooku.

Biket cvijeća Foto: Fiora Nordica