Od 22. lipnja do 2. srpnja jedan od najljepših i najromantičnijih zagrebačkih trgova, Trg kralja Tomislava, postaje jedinstvena pozornica pod zvijezdama, odakle će se širiti note glazbene klasike.

Zagreb i ovaj put dočekuje ljeto na najljepši mogući način. Sedmo izdanje Zagreb Classica pravi je doživljaj za sve ljubitelje klasične glazbe, a i one koji će to tek postati. Open air festival koji se održava od 2016. svake godine privlači sve više i više domaćih i stranih posjetitelja. Najpopularnije je to zagrebačko kulturno događanje tijekom ljeta, koje je vrhunskom glazbom i energijom itekako priraslo srcu i posjetiteljima i izvođačima.

Dekicu u ruke i pravac Tomislavac! Foto: S. Cerić Kovačević/PR

Festival najljepših klasičnih melodija otvara koncert Simfonijskog orkestra HRT-a koji će izvoditi najveće filmske klasike, a zatvara ga Zagrebačka filharmonija. Na festivalu pod zvijezdama izmjenjivat će se deseci sastava i umjetnika koji nastupaju na prestižnim svjetskim pozornicama. Za dobar feel ovogodišnjeg izdanja bit će zaslužni Ansambl GK-a Komedija, Balet HNK-a u Zagrebu, Jazz orkestar HRT-a, Simfonijski orkestar HRT-a, Tango y cine, Urban&4, Zagrebačka filharmonija.

„Zagreb Classic donosi ljeto s glazbenim klasicima, baletnim predstavama, filmskom glazbom, jazzom i suvremenim skladbama. Nastupaju, između ostalog, svjetski poznat pijanist Hyung-ki Joo, talijanski virtuoz Mario Stefano Pietrodarchi, sopranistica Caterina Iora, kao i domaće zvijezde klasične glazbe. Ove godine kao novost imamo dva dana Bečkog glazbeno-filmskog festivala s projekcijama opera i opereta poput Čarobne frule i Šišmiša, a isto tako pozivamo sve da ne propuste otvorene probe koje će dodatno obogatiti doživljaj. Zagreb Classic je pozivnica za posjet Zagrebu i uživanje u jedinstvenoj atmosferi koja oživljava kulturnu i glazbenu baštinu grada“, izjavila je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Martina Bienenfeld.

Klasika pod vedrim nebom! Foto: S. Cerić Kovačević/PR

Jazz, balet, evergreeni klasične glazbe

Čeka vas pravi glazbeni spektakl! Osim koncerta klasične glazbe koja je obilježila antologijske filmove, pripremite se za uživanje u jazz i soul izvedbama poznatih svjetskih glazbenika, nastupima baletnih umjetnika, reminiscenciji na zagrebačke mjuzikle i njihove doajene, evergreene klasične glazbe…

Koncerti na Tomislavcu pod vedrim nebom, prilika su za uživanje u klasici na malo drukčiji način. Onaj koji ne uključuje koncertne dvorane i poseban dress code. Svi oni koji baš i nisu ljubitelji klasike ili barem tako misle na ovaj se način mogu nenadano zaljubiti u nju kao slučajni prolaznici. Oni koji su se našli na pravom mjestu u pravo vrijeme.

Uživanje u klasici pod vedrim nebom! Foto: S. Cerić Kovačević/PR

Glazbeni spektakl koji traje 11 dana

Sve što vam treba za 11 dana uživanja u devet besplatnih koncerata jest ljubav prema glazbi, dobro raspoloženje i – dekica. Mjesta na travnjaku jako se brzo razgrabe, pa imajte na umu da bi trebalo doći ranije. Poseban je osjećaj promatrati i osluškivati probe koje se održavaju u predvečernjim satima; i to 21., 23. i 30 lipnja za izvedbu idućeg dana.

Informacije i program Festivala mogu se pronaći i ovdje.

Klasika pod vedrim nebom! Foto: S. Cerić Kovačević/PR

Savjet plus: Na festival ponesite svoju bočicu vode koja se može puniti. Stanice za punjenje, poznate i kao zagrebački Franceki, nalaze se na Strossmayerovu trgu i Trgu kralja Tomislava.

Doživite ritam srca grada, jedinstveni ambijent otvorene pozornice, kemiju glazbe, izvođača i publike. Zastanite, poslušajte i doživite posebnu energiju kojom grad zrači dok klasika odzvanja ulicama. Krenite na glazbeno putovanje na pozornici pod zvijezdama – uživajte u bezvremenskim melodijama i doživite Zagreb na drukčiji način.


Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Turistička zajednica grada Zagreba po najvišim profesionalnim standardima.