Vrijeme gurmanskog uživanja polako se bliži kraju. No, kako sjećanje na sve one kolačiće i domjenke polako blijedi, tako se osjećaj krivice sve brže približava. Bez panike, u pomoć stiže moćni limun
Unatoč preobilnoj trpezi kojoj su zaista samo najkarakterniji odolijevali, nije vrijeme za kretanje na bilo kakve dijete. U zimsko doba kada nam je potrebna energija, zadnje što bismo trebali činiti je oslabljivanje imunološkog sustava zbog nedovoljnog unosa određenih nutrijenata.
No, uključivanje podcijenjenog limuna u prehranu, ne samo njegovog soka već i njegove kore - uz redovito vježbanje pomoći će vam regulirati probavu i ukloniti višak kilograma.
Zbog loše probave tijelo ne dobiva dovoljno hranjivih tvari pomoću kojih se sagorijeva mast.
Tada se u organizmu nakupljaju i toksini zbog kojih se osjećamo loše i deprimirano. Ali rješenje su limuni koji izvrsno djeluju na probavu i detoksifikaciju organizma općenito.
Osim što sadrže najveći postotak kiseline od svog voća, pektin u kori smanjuje osjećaj gladi te je izvrstan saveznik u gubljenju kilograma. Prilikom probave pretvara se u gel čime sprečava prebrzu apsorpciju šećera.
U dvotjednom limunskom režimu prehrane može se jesti gotovo sve, od proteinima bogatog sira do sladoleda od čokolade. Ne zasniva se na brojanju kalorija, već na barem jednom dnevnom obroku koji će uključivati sok ili koru limuna.
Dijeta je bazirana na sedam pravila koji u kombinaciju s polusatnim vježbanjem šest dana u tjednu oporavlja vaš organizam u prvom tjednu, dok već u drugom počinje gubiti kilograme.
SEDAM PRAVILA LIMUNSKOG REŽIMA PREHRANE
1. Kako bi stimulirali probavu svako jutro popijte čašu tople vode s iscijeđenim sokom limuna.
2. Svaki dan pojedite pet obroka voća i povrća. Zbog vitamina i minerala koje sadrže jačaju imunitet, balansiraju hormone, smanjuju napetost i pomažu gubitku kilograma.
3. Uravnotežite razinu šećera u krvi. Razdražljivost, slaba koncentracija, umor i glavobolje simptomi su promjenjive razine šećera u krvi zbog čega žudimo za slatkom i debljajućom hranom. S razinom šećera raste i inzulin koji prenosi šećer u stanice, odnosno potiče skladištenje masti.
Poprskate li jelo s limunovim sokom možete smanjiti utjecaj šećera u krvi za čak 30 posto. Korištenje limunove korice tijekom kuhanja osigurat će ravnomjerno raspoređivanje šećera po cijelom krvotoku. Dakle, sok po ribi i piletini, a korica u juhe i salate.
4. Smanjite unošenje hrane bogate šećerima. Takva hrana samo vas trenutno zasićuje jer ćete se vrlo brzo početi osjećati umorno i razdraženo. Rafinirana hrana poput bijelog kruha, bijele riže i cornflakesa u organizmu se ponašaju kao i šećer te se spremaju kao mast. Zamijenite ih žitaricama, voćem, povrćem i proteinima. Prirodni šećer u voću vrlo se brzo probavlja tako da bi bilo preporučljivo jesti ga uz sjemenke ili koštunjavo voće. Izbjegavajte umjetne zaslađivače koji potiču apetit za slatkim.
5. Zaboravite na nemasnu hranu. Kako bi izgubilo na težini tijelo treba masnoću. Nezasićene masne kiseline (riba, orasi, maslinovo ulje) odgađaju put ugljikohidrata u krv čime reguliraju i razinu inzulina. Izbjegavajte zasićene masnoće u crvenom mesu i kolačima. Osim što debljaju siromašni su hranjivim tvarima.
>> 10 razloga zašto se debljamo
6. Konzumirajte što više cjelovite hrane. Zamijenite rafiniriranu hranu cjelovitom. Grah, leća i mahunarke bogate su vlaknima koji stimuliraju probavu, a i usporavaju razgradnju ugljikohidrata u glukozu. Najbolje od svega je da ne sadrže skrivene šećere niti kemikalije koje opterećuju jetru. Integralni tjestenina, kruh sa sjemenkama, voće, povrće i domaće juhe hrana su koje svakako moraju biti dijelom jelovnika.
7. Jedite polako i žvačite hranu. Žvakanje opušta mišiće trbuha i aktivira poruke živcu za aktiviranje probave. Ukoliko hranu dobro ne usitnite mnoge hranjive tvari ostat će neiskorištene.