Uvijek u službi u mnogim kuhinjama svijeta, papir za pečenje čuva kolače od zagorijevanja, ali i pomaže pri umiješavanju tijesta. No, rijetki znaju da ga se može primjenjivati i na drugim mjestima. Donosimo vam deset novih načina kako iskoristiti ovo pomagalo u kućanstvu

1. Zaštitna folija
Ukoliko metalne predmete omotate papirom za pečenje odbijat će vlagu i privremeno smanjiti mogućnost vodenih mrlja. Isto tako, tekućine lakše skliznu s glatkog papira, pa će zamotani predmeti biti manje izloženi propadanju.

2. Skladištenje svijeća
Spremite li svijeće različitih boja na isto mjesto, postoji mogućnost topljenja i miješanja voska. Da biste to spriječili, svaku svijeću obložite papirom za pečenje.

3. Čuvar od svijetla i vlage
Želite li držati određene predmete daleko od svijetla i vlage, za dodatnu ih zaštitu obložite ovim masnim papirom. Tako ćete spriječiti i gubitak boje.

4. Spriječite prašinu
Stavite komade papira za pečenje na teško dostupne police i ladice. Kad se želite riješiti prašine, ne trebate je brisati, već jednostavno zamijenite papir novim.

5. Spriječite lijepljenje snijega
Zamotate li papir za pečenje na donji (željezni) dio lopate za snijeg, lakše ćete ga čistiti jer se neće lijepiti za nju. Osim toga tako ćete biti brži i učinkovitiji tijekom čišćenja jer će sniježne pahulje lakše kliznuti kod bacanja.

6. Održite daske za rezanje čistim
Nakon samo nekoliko korištenja, kuhinjske daske postaju pravi magnet za bakterije. No, stavite li papir za pečenje na gornju stranu, riješit ćete se ovog problema. Ne samo što će vam daske duže trajati, već će narezane namirnice biti bez neželjenih mikroba.

7. Popravite slavine
Kapanje vode može biti poprilično iritantno, posebno u kasnim noćnim satima kada želite tišinu u svojem domu. Nemate li potreban alat, obložite slavinu papirom za pečenje. Kapanje će istog trena prestati.

8. Ukrotite patentni zatvarač
Zaglavi li vam se patentni zatvarač na hlačama ili jakni, oslobodite ga uvlačenjem glatke strane papira za pečenje u njegov otvor.