Dasku za rezanje koristimo svi. Upravo zbog toga jako dobro znamo koliko je teško u potpunosti očistiti takvu drvenu radnu površinu. Utori od noža savršeno su skupljalište bakterija, a ružne mrlje od povrća i voća gotovo je nemoguće očistiti. No postoji rješenje i to efikasno, brzo i jeftino
Sastojci:
- 2 žlice bijelog octa
- 1 šalica mlake vode
- 1 limun
- 2 žlice morske soli
- ulje za drvo, mineralno ili maslinovo ulje
- 2 krpe
Upotreba:
1. Pomiješajte ocat i vodu i jedan dio krpe umočite u mješavinu te njom dobro istrljajte i prebrišite dasku.
2. Limun prerežite na pola. Jednu polovicu umočite u sol i njom dobro istrljajte dasku zadržavajući se na utorima od noža. Umočite limun u sol nekoliko puta kako bi djelovala kao piling za drvo.
3. Dasku isperite vodom i osušite krpom.
4. Drugu polovicu ručnika umočite u ulje te kružnim pokretima istrljajte dasku te na kraju višak ulja prebrišite suhom krpom. Ulje će poslužiti kao impregnacija koja štiti drvo od vode.