Ručak za volanom je najbolje izbjegavati, no ukoliko ste se odlučili riskirati pogledajte koje namirnice morate izbjegavati kako bi spriječili najgore

Ubrzani tempo života prisiljava sve više ljudi da doručak ili ručak pojedu u vožnji, usput obave nekoliko važnih telefonskih razgovora, a žene u vožnji najčešće popravljaju šminku i frizuru.

Ukoliko spadate u skupinu onih koji mnoge zadatke svakodnevno obavljaju za volanom i možete se pohvaliti da ste na pola puta do čarobnjaka ako vam to sve uspijeva, morate biti svjesni i loših strana, a to su prometne nezgode za koje je krivac nedovoljna pažnja vozača.

Prisjetite se vremena kada je vaš auto bio nov i niste dopuštali unošenje hrane i pića kako ništa ne bi nagrdilo izgled vašeg limenog ljubimca. Stručnjaci tvrde kako bi takvo razmišljanje trebali zadržati bez obzira koliko je kilometara prešao vaš auto.

Prikupljeni podaci iz više od 34 milijuna prometnih nezgoda koje su se dogodile zbog neoprezne vožnje pokazali su kako je konzumiranje jela i pića tijekom vožnje opasnije od razgovora na mobitel.

'Konzumiranje hrane za volanom je opasno, a posljedice mogu biti smrtonosne', naglašava profesor Marcel Just sa Sveučilišta Carnegie Mellon. Vozači moraju imati obje ruke na volanu i misliti na ono što se događa na cesti, naglašava.

10 najopasnijih namirnica

1. Kokice
Konzumiranje kokica je opasno jer od njih ožednite pa dok posežete za pićem mičete oči s ceste. Također omiljene grickalice vam mogu zapeti u grlu ili jednjaku i povećati opasnost od gušenja.

2. Pizza
Potrebna je sekunda da vam vrući komad rastopljenog sira sklizne iz ustiju i vaš pogled se miče s ceste. Također i potraga za papirnatim ubrusom kojim želite sanirati nezgodu vas ometa u vožnji.

3. Sendviči s dodacima
Istina je da su ukusni,no za njihovu su vam konzumaciju potrebne dvije ruke.

>> Hrana koja garantira dobar seks

>> 12 načina kako potrošiti 500 kalorija

4. Bočice s vodom ili sokom
Teško je otvoriti plastičnu bocu s jednom rukom, a pokušate li ju staviti među noge i otvoriti postoji mogućnost od izlijevanja tekućine, a to će vas tek omesti u vožnji.

5. Prženi krumpirići
Teško je umakati krumpiriće u umak dok vozite, a kad umak kapne na vas ili površinu vašeg automobila krenut ćete u potragu za papirnatim ubrusom.

6. Hot-dog
Nastojanje da zadržite sastojke sendviča unutar peciva i spriječite njihovo curenje na odjeću omest će vas u praćenju prometa.

7. Gotova jela
Gotovi obroci koji se pripremaju s vodom idealni su zalogaj koji možete pojesti u autu dok se vozite od kuće na posao, no nastojanje da tekući obrok ostane u za to predviđenoj posudi je prilično stresan.

8. Sladoled u kornetu
Naravno da možete držati volan jednom rukom, a u drugoj imati omiljeni sladoled, no ukoliko ćete morati reagirati na prometnu situaciju lako je moguće da će sladoled završiti u vašem krilu ili vaš automobil u onom ispred.

9. Voće
Kruške, naranče i breskve su visoko na popisu najopasnijih namirnica jer prilikom konzumiranja iz njih curi sok koji lako može završiti na vašoj odjeći, a ta vam se ideja uopće ne sviđa.

10. Kolači
Ukusni, primamljivi i jednostavni za konzumaciju za volanom, uz to što će vas zasititi i riješit će vas stresa te umanjiti vašu želju za slatkim. No komadići koji padaju po odjeći, volanu i ostatku automobila su ljepljivi i ostavljaju mrlje pa vam se čini jednostavnije paziti na to kako jedete nego o tome kako ćete i s čime očistiti sebe i automobil. A što se za to vrijeme događa na cesti?