Danas uobičajeni dijelovi svakodnevice poput časopisia, videoteka i kataloga mogli bi se za koje desetljeće vidjeti još samo u muzejima. Tehnologija toliko brzo napreduje da će djeca rođena ove godine živjeti u potpuno drugačijim okolnostima od onih u kojima živimo danas

S obzirom na brzinu i količinu tehnoloških i društvenih promjena u današnje globalizacijsko vrijeme, većina nama svakodnevnih pojava za desetak godina mogla bi postati samo sjećanje i muzejski primjerak.

VIDEO-VRPCA
S obzirom da se svi video zapisi danas snimaju, obrađuju i prenose u digitalnom obliku, nema potrebe za vrpcom kao sredstvom za prenošenje video materijala. Naravno, to je i daleko jeftiniji i jednostavniji način, što je ponajviše istisnulo video vrpce s liste potrebnih proizvoda.

NOVINE I ČASOPISI
Internet sve više oduzima mjesto ovim medijima zbog svoje dostupnosti i naravno, 'besplatnosti' informacija. Vrlo je vjerojatno da će informacije biti sve rjeđe na papiru, a sve češće u digitalnom obliku.

VIDEOTEKE
Šetnju do videoteke da bi platili najam jednog DVD filma u potpunosti će zamijeniti klik mišem kojim će se filmski noviteti skidati s interneta.

RUČNI SAT
Ručni sat nikada neće u potpunosti nestati, jer je između ostalog atraktivni modni dodatak, ali i statusni simbol. Ali za funkciju pokazivanja vremena sve češće se koristi mobitel koji nam je uvijek pri ruci.

FIKSNI TELEFON
S obzirom da se većina današnje komunikacije odvija putem mobitela i interneta, za desetak godina fiksni telefon postat će suvišno sredstvo komunikacije zbog svoje vezanosti uz prostor, čije se granice u današnje globalizacijsko doba sve više brišu.

ENCIKLOPEDIJE

Enciklopedije će nestati, ali samo u fizičkom obliku - kao teške, velike i skupe količine papira. Već sada se sveobuhvatno znanje čovječanstva pohranjuje na CD-ove, koje će u budućnosti zamijeniti drugi oblici za pohranu informacija.

CD
Trošiti CD za zapise podataka, a možete to vrlo jednostavno uz pomoć primjerice USB sticka, koji je mnogo manji, praktičniji i većeg je memorijskog kapaciteta od CD - a.

VIDEO-KAMERA
Malim video kamerama za kućnu upotrebu također prijeti izumiranje. S obzirom da danas imamo uređaje koji sadrže i fotoaparat, kameru i mobitel u jednom, posjedovanje tri uređaja bit će sasvim suvišno.

KATALOZI
Ako cjelokupnu ponudu proizvoda pojedinih trgovina možemo pogledati na web stranici, čemu trošiti velike količine papira i novac za njihovo slanje putem pošte?

FAKS UREĐAJ
Skener, računalo i e-mail adresa… Kome je još potreban faks-uređaj, koji ima samo jednu funkciju, dok ovi ostali ujedinjuju više njih, a k tome su još i jeftiniji.

KABLOVI
U doba kad svi uređaji nastoje postati bežični i nevezani uz prostor u kojem se nalaze, uredi prepuni kablova na svakom koraku postat će prošlost. A to je jedna od novosti kojoj se zasigurno veselimo.

>> Ružičaste sitnice koje će vam uljepšati život

>> VIDEO: 5 najskupljih satova na svijetu

PISMA
Da, nažalost. Možete li se sjetiti kad ste zadnji put nekome rukom napisali pismo? Naravno, puno je lakše i brže poslati poruku ili e-mail.

PLANOVI ZA MIROVINU
Vremena kad smo proveli cijeli radni vijek na jednom radnom mjestu i točno znali kad ćemo u mirovinu, danas su samo uspomena. Globalizacija, razvoj tehnologije i nestalnost tržišta doprinose čestim promjenama radnih mjesta i zanimanja, stoga ne možemo sa sigurnošću znati kada ćemo poći u zasluženu mirovinu i kako ćemo je iskoristiti.