Maskara, taj neodoljivi alat za transformaciju pogleda, često se smatra ključnim dijelom svake rutine šminkanja. Iako se možda čini da je neizostavni dodatak u svakoj torbici, mnoge mu žene prilaze s oprezom. Nekima osjećaj težine na trepavicama može biti neugodan, dok drugi pate od iritacija ili alergijskih reakcija koje im onemogućavaju uživanje u čarima maskare.

Galerija

Ipak, ona ostaje simbol ženstvenosti i snage, sposobna stvoriti dramatičan efekt koji može promijeniti cijeli izgled. Unatoč potencijalnim problemima maskara i dalje zauzima posebno mjesto u svijetu ljepote, osvaja srca onih koji je rado nose, ali i onih koji se od nje povlače tražeći alternative koje će im donijeti sigurnost.

Jane Iredale Lash Fixation Length Foto: PR

Jedan od takvih proizvoda razvila je Jane Iredale. Brend Jane Iredale poznat je po svojoj posvećenosti čistim, nježnim formulama, a njihova tubing maskara nije iznimka. Jane Iredale Lash Fixation Length & Definition Tubing maskara ni na najosjetljivijim očima neće izazvati nikakvu reakciju. Njezina posebna formula olakšava uklanjanje bez trljanja i agresivnih sredstava za skidanje šminke, što je čini savršenim izborom za one koji često imaju probleme s osjetljivošću kože oko očiju ili reakcijama na tradicionalne maskare.

Maskara koja se odstranjuje toplom vodom

Klasične maskare imaju ili uljnu ili vodenu bazu, što njihovo uklanjanje može otežati, a sredstva za uklanjanje mogu uzrokovati iritacije na koži oko očiju. Jane Iredale Lash Fixation Length & Definition Tubing maskara ima i vodenu i uljnu bazu – s tim da je vodena baza nadogradiva formula koja sadrži fleksibilne polimere. Funkcija tih polimera je da ravnomjerno obavijaju trepavice, jednu po jednu, stvarajući efekt zaštitnog filma oko svake dlačice (poput cjevčica, tuba). Pritom su trepavice razdvojene, zbog čega djeluju gušće i duže. Glavna je značajka polimera njihova postojanost, to što se ne truse, ne stvaraju grudice, ne razmazuju se i ne preslikavaju na masnu ili oznojenu kožu. Zahvaljujući fleksibilnim polimerima Jane Iredale Lash Fixation Length & Definition Tubing maskara odstranjuje se – toplom vodom.

Jane Iredale Lash Fixation Length Foto: PR

Ako maskara ima takozvanu vodenu bazu, odnosno ako su sastojci maskare topivi u vodi – moguće ju je ukloniti samo mlakom vodom. Takve se maskare posebno preporučuju osobama koje imaju suhe i osjetljive oči jer se na taj način izbjegava korištenje odstranjivača koji mogu imati potencijalno iritativno djelovanje, objašnjava dr.sc. Maja Kovačević, dr.med., spec. dermatovenerolog.

Trikovi za produljivanje životnog vijeka maskare

Maskara je jedan od najjednostavnijih načina za trenutačno dodavanje definicije vašim očima. Želite li iz svoje maskare izvući najbolje, od iznimne je važnosti znati kako je i gdje pohraniti.

Ključno je zapamtiti da maskaru uvijek treba čuvati podalje od izravne sunčeve svjetlosti. Maskaru treba čuvati na hladnom i suhom mjestu, daleko od vlage. To znači da nikako ne biste trebali čuvati maskaru u kupaonici. Odložite je u hladan, taman prostor poput toaletnog ormarića ili noćnog ormarića jer plijesan i bakterije brzo rastu u toploj, vlažnoj kupaonici. "Preporučeno vrijeme korištenja maskare je oko tri mjeseca jer je dokazano da se nakon tog razdoblja počinju razmnožavati bakterije", kaže dr.sc. Maja Kovačević, dr.med., spec. dermatovenerolog.

dr.sc. Maja Kovačević, dr.med., spec. dermatovenerolog Foto: PR

Držite svoju maskaru u uspravnom, okomitom položaju: to će osigurati da tekućina uvijek bude na dnu spremnika, gdje se nalazi četkica kada je maskara zatvorena. Kako biste dodatno produljili vijek trajanja svoje maskare, dobro zavrnite čep nakon svake uporabe. Time se sprječava ulazak zraka i bakterija u unutrašnjost, što može dovesti do bržeg isušivanja i iritacije očiju. Nemojte gurati četkicu unutra i izvan cijevi: ta radnja (koja je često impulzivna) gura više zraka u cijev, pa će se maskara prije osušiti.

Koliko je štetna maskara kojoj je istekao rok trajanja

Maskara kojoj je istekao rok trajanja može biti štetna zbog nekoliko razloga. "Kad istekne rok upotrebe, mijenja se konzistencija maskare te postaje tvrđa i sklona mrvljenju, pa je povećan rizik za ulazak sitnih čestica u oko i potencijalnog oštećenja rožnice. Osim toga, u takvom proizvodu dolazi do razmnožavanja bakterija, koje najčešće dovode do konjunktivitisa, upale očne spojnice, što se manifestira crvenilom i stvaranjem gnojnog iscjetka", priča Kovačević. Ječmenac – ružičasto ispupčenje na gornjem ili donjem kapku – također je jedna od mogućih nuspojava. Osim infekcija, može doći i do pojave različitih iritativnih ili alergijskih reakcija jer se kemijski spojevi u kozmetici tijekom vremena mijenjanju, objašnjava dr.sc. Maja Kovačević, dr.med., spec. dermatovenerolog.

Jane Iredale Lash Fixation Length Foto: PR

Neki sastojci maskara mogu izazvati iritacije i/ili alergije. "Potencijalni iritansi i alergeni su konzervansi poput parabena, natrijeva benzoata, formaldehida te propilen-glikol, koji je odgovoran za zadržavanje vlažnosti u maskari. Tvari koje daju pigment, poput željezova oksida, također mogu izazvati alergiju jer su često kontaminirani niklom. Smjesa mirisa koja se dodaje u neke proizvode, a najčešće sadrži alkohol i esencijalna ulja, također može biti iritans. S obzirom na to da je pčelinji vosak jedan od glavnih sastojaka maskara, osobe s alergijom na pelud ponekad mogu imati poteškoće prilikom korištenja maskara s visokim udjelom pčelinjeg voska", ističe dr.sc. Maja Kovačević, dr.med., spec. dermatovenerolog. Poduzimajući nekoliko jednostavnih koraka prilikom spremanja maskare, moći ćete dulje vrijeme izvući najbolje od nje. Jane Iredale Lash Fixation Length & Definition Tubing maskaru možete kupiti u DermaCare centrima.

Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Jane Iredale po najvišim profesionalnim standardima.