U 92. godini života napustio nas je veliki talijanski skladatelj Ennio Morricone, koji je u svojoj plodnoj karijeri napisao glazbu za više od 400 filmova te stotinjak klasičnih djela.

Dobra glazba ne može popraviti loš film, poznata je izjava skladatelja, dirigenta i trubača Ennia Morriconea. On se proslavio sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća kada je počeo pisati glazbu za svojeg školskog kolegu – redatelja Sergia Leonea.

Za razliku od filmskih skladatelja onog vremena Ennio je u svoje kompozicije uključio mnogo više od pukih instrumenata. Dramatičan efekt prepun iznenađujućih obrata postigao je uključivanjem ženskih vokala u svoje instrumentale.

Ponajviše je surađivao s talijanskom pjevačicom Eddom Dell'Orsom, čiji je senzualni i razigrani vokal pretvorio sountrack za filmove poput „Za šaku dolara“, „Dobar, loš, zao“ i „Bilo jednom na zapadu“ u prava remek-djela.

Tome su pridonijeli i drugi glazbeni trikovi kao što su fućkanje i upotreba netipičnih instrumenata poput trube, a po kojima se kasnije jasno mogao razaznati njegov autorski potpis.

Iako je rad ovog glazbenog vizionara i revolucionara postao sinonim za špageti-vesterne zahvaljujući dubokoj povezanosti sa Sergiom Leoneom, u svojoj plodnoj karijeri Ennio Morricone napisao je glazbu za mnoge filmske žanrove – od romantičnih priča preko komedija do trilera.

Ipak nije "romantična"... Istina o kultnoj baladi koju i Hrvatice rado biraju za prvi ples

U njegova djela bili su zaljubljeni veliki holivudski redatelji poput Mikea Nicholsa, Briana De Palme, Barryja Levinsona, Olivera Stonea, Johna Carpentera, ali i Quentina Tarantina.

Štoviše, zahvaljujući suradnji s Tarantinom na filmu „Mrska osmorka“ Morricone je u 88. godini života osvojio jedinog „pravog“ natjecateljskog Oscara za originalnu glazbu u svojoj karijeri. Oscar za životno djelo Američka akademija dodijelila mu je pak devet godina ranije.

Deset pjesama zbog kojih će George Michael živjeti vječno

Ennio Morricone cijeli je život proveo u Italiji. Iako su mu američki filmski studiji nudili mnogo novca da se preseli u Hollywood, on to nije želio napraviti. Bio je u braku s Mariom Traviom od 1956. godne te su zajedno odgojili četvero djece: Andrea, Giovannija, Alessandru i Marca Morriconea.

Kako je Ennio Morricone kombinirao ženski vokal u svojim skladbama, poslušajte u YouTube videu.