Joe Cocker, pjevač s nezaboravnim i prepoznatljivim hrapavim glasom, rođen je 20. svibnja 1944. godine u engleskom gradu Sheffieldu.

Galerija

Tijekom duge karijere izdao je 22 studijska albuma s brojnim hitovima, ali na spomen njegova imena mnogi se prvo sjete legendarne pjesme "You Are So Beautiful". Ova omiljena balada često se čuje i na hrvatskim vjenčanjima jer je mladenci vole odabrati za prvi ples.

Mnogi ne znaju da je ovaj hit iz 1974. godine s njegova albuma "I Can Stand a Little Rain" zapravo obrada.

Iste godine, samo nekoliko mjeseci ranije, pjesma je objavljena na devetom studijskom albumu glazbenika Billyja Prestona, jednog od samo nekoliko glazbenika kojeg su zbog suradnje s bendom The Beatles nazivali petim Beatleom.

Preston je pjesmu napisao sa svojim prijateljem i dugogodišnjim suradnikom Bruceom Fisherom. Iako gotovo svi vjeruju da je "You Are So Beautiful" ljubavna balada prožeta klasičnim romantičnim osjećajima prema ženi, glavna inspiracija za pjesmu zapravo je bila Prestonova majka Robbie Lee Williams za koju je bio jako vezan.

Isprva to nije znao ni glazbenik Sam Moore, njegov prijatelj koji je jednom prilikom ispričao anegdotu vezanu uz ovaj hit. Misleći da je to klasična ljubavna pjesma, uvrstio ju je u svoj repertoar kako bi s njom tijekom koncerata zavodio obožavateljice. Kad je Preston to doznao, ostao je zgrožen. To je pjesma o mojoj mami, rekao je Mooreu uzrujani Preston.

Billy Preston
Billy Preston (Foto: Profimedia)

Među glazbenicima koji su izvodili "You Are So Beautiful" bio je i Dennis Wilson iz Beach Boysa. Glazbenom industrijom dugo je kružila legenda prema kojoj je upravo on na jednoj privatnoj zabavi pomogao Prestonu da završi pjesmu.

Nitko zapravo nije mogao potvrditi je li stvarno dao svoj autorski doprinos, ali zato je njegov brat Brian Wilson, legendarni suosnivač Beach Boysa, 2004. godine stao na kraj glasinama.

Kada su ga u intervjuu pitali je li Dennis uistinu nepotpisani koautor "You Are So Beautiful", Brian je dao vrlo jasan odgovor: On nije napisao tu pjesmu.