U 92. godini života napustio nas je veliki talijanski skladatelj Ennio Morricone, koji je u svojoj plodnoj karijeri napisao glazbu za više od 400 filmova te stotinjak klasičnih djela.

Dobra glazba ne može popraviti loš film, poznata je izjava skladatelja, dirigenta i trubača Ennia Morriconea. On se proslavio sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća kada je počeo pisati glazbu za svojeg školskog kolegu – redatelja Sergia Leonea.

Za razliku od filmskih skladatelja onog vremena Ennio je u svoje kompozicije uključio mnogo više od pukih instrumenata. Dramatičan efekt prepun iznenađujućih obrata postigao je uključivanjem ženskih vokala u svoje instrumentale.

Ponajviše je surađivao s talijanskom pjevačicom Eddom Dell'Orsom, čiji je senzualni i razigrani vokal pretvorio sountrack za filmove poput „Za šaku dolara“, „Dobar, loš, zao“ i „Bilo jednom na zapadu“ u prava remek-djela.

Tome su pridonijeli i drugi glazbeni trikovi kao što su fućkanje i upotreba netipičnih instrumenata poput trube, a po kojima se kasnije jasno mogao razaznati njegov autorski potpis.

Iako je rad ovog glazbenog vizionara i revolucionara postao sinonim za špageti-vesterne zahvaljujući dubokoj povezanosti sa Sergiom Leoneom, u svojoj plodnoj karijeri Ennio Morricone napisao je glazbu za mnoge filmske žanrove – od romantičnih priča preko komedija do trilera.

Slika nije dostupna Ipak nije "romantična"... Istina o kultnoj baladi koju i Hrvatice rado biraju za prvi ples

U njegova djela bili su zaljubljeni veliki holivudski redatelji poput Mikea Nicholsa, Briana De Palme, Barryja Levinsona, Olivera Stonea, Johna Carpentera, ali i Quentina Tarantina.

Štoviše, zahvaljujući suradnji s Tarantinom na filmu „Mrska osmorka“ Morricone je u 88. godini života osvojio jedinog „pravog“ natjecateljskog Oscara za originalnu glazbu u svojoj karijeri. Oscar za životno djelo Američka akademija dodijelila mu je pak devet godina ranije.

Slika nije dostupna Deset pjesama zbog kojih će George Michael živjeti vječno

Ennio Morricone cijeli je život proveo u Italiji. Iako su mu američki filmski studiji nudili mnogo novca da se preseli u Hollywood, on to nije želio napraviti. Bio je u braku s Mariom Traviom od 1956. godne te su zajedno odgojili četvero djece: Andrea, Giovannija, Alessandru i Marca Morriconea.

Kako je Ennio Morricone kombinirao ženski vokal u svojim skladbama, poslušajte u YouTube videu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju