Nekad davno bijeli žganci sa špekom su bili pravi oblizeki u kojima su uživali Samoborci. Danas u njima zajedno s princezom Srakom uživa gastronomad Rene Bakalović

Kad je bila slaba godina, pa kuruza nije uspjela Samoborci su jeli bijele žgance od krumpira.

Kako bi im poboljšali okus i kako bi žganci bili bolje masni u njih su dodavali domaću mast i preprženi špek.

'Ako je bilo što za dodati na bijele žgance ili štelce to je bio odličan obrok', rekla je Katica Reščić iz kavane 'Livadić'.

Recept

U kuhani i zdreckani krumpir dodaje se brašno, a smjesu je potrebno dobro miješati i paziti da se ne naprave grudice te da  bude glatka.

Na tavi na malo maslaca prepržiti narezani špek i staviti na gotove žgance i gotovi su pravi samoborski oblizeki.

Više u In Magazinu.

Ostali recepti gastronomada Renea Bakalovića

Fašnička poslastica - krpice sa zeljem

Ličke bruskete sa sirom