Prije nego se bacite na izradu blagdanskih kolačića i prosinačkog prejedanja počastite se egzotičnom salatom punom vitamina i okusa koja će vas osvježiti. Kombinacija manga, čilija i svježih krastavaca jednostavno je neodoljiva!

Ono što egzotičnu salatu od manga čini posebnom su začini odnosno umak kojim se prelijeva. Ova je salata porijeklom s Tajlanda i izuzetno je ukusna za one koji vole mješavinu slatkih, kiselih, slanih i ljutih okusa koji se odlično nadopunjuju.

Za ovu su vam salatu potrebna dva manga koja nisu potpuno zrela jer će vam biti teško naribati ih.

>> Juha iznenađenja: Šarene namirnice u zagrljaju kelja

>> Jednostavna čokoladna torta koju ćete obožavati

Pokušajte salatu pripremiti s navedenim sastojcima. Tko ne može pronaći mango može naribati mrkvu i krastavac ili čak i bijelu repu te začiniti ovakvim umakom.

Sastojci:
2 manga, ne potpuno zrela
pola svježeg krastavca ili bijele repe
3 žlice soka od limeta, limuna ili samo žličicu jabučnog octa
pola žličice meda (ili šećera)
2 crvena čilija
3-4 žlice lagano prženih indijskih oraha ili kikirikija

Po želji: svježi korijander, češnjak ili mladi luk

Koristiti se može i 1 žličica tajlandskog ribljeg umaka.

Postupak pripreme je vrlo jednostavan:
1. Mango, krastavac i/ili repu tanko naribajte

2. Pomiješajte sok limete, ocat (ili sok od limuna ako koristite) s medom ili šećerom i prelijte preko naribanog. Prepržite kikiriki ili indijske orahe i stavite ih na salatu. Ako koristite: narezati korijander, mladi luk i češnjak i posipajte po salati.

U slast!

Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!

Tko piše ove recepte?

Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod nazivom 'Tatina kuharica'.

Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)