Ono što egzotičnu salatu od manga čini posebnom su začini odnosno umak kojim se prelijeva. Ova je salata porijeklom s Tajlanda i izuzetno je ukusna za one koji vole mješavinu slatkih, kiselih, slanih i ljutih okusa koji se odlično nadopunjuju.
Za ovu su vam salatu potrebna dva manga koja nisu potpuno zrela jer će vam biti teško naribati ih.
>> Juha iznenađenja: Šarene namirnice u zagrljaju kelja
>> Jednostavna čokoladna torta koju ćete obožavati
Pokušajte salatu pripremiti s navedenim sastojcima. Tko ne može pronaći mango može naribati mrkvu i krastavac ili čak i bijelu repu te začiniti ovakvim umakom.
Sastojci:
2 manga, ne potpuno zrela
pola svježeg krastavca ili bijele repe
3 žlice soka od limeta, limuna ili samo žličicu jabučnog octa
pola žličice meda (ili šećera)
2 crvena čilija
3-4 žlice lagano prženih indijskih oraha ili kikirikija
Po želji: svježi korijander, češnjak ili mladi luk
Koristiti se može i 1 žličica tajlandskog ribljeg umaka.
Postupak pripreme je vrlo jednostavan:
1. Mango, krastavac i/ili repu tanko naribajte
2. Pomiješajte sok limete, ocat (ili sok od limuna ako koristite) s medom ili šećerom i prelijte preko naribanog. Prepržite kikiriki ili indijske orahe i stavite ih na salatu. Ako koristite: narezati korijander, mladi luk i češnjak i posipajte po salati.
U slast!
Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!
Tko piše ove recepte?
Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod nazivom 'Tatina kuharica'.
Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)