Strast za kuhanjem stalno vas potiče na nove izazove i ne dopušta vam da se zadovoljite starim, već sto puta isprobanim receptima. Baš zato zavirite u Marinu kuharicu za male (i velike) i uživajte u novim okusima
Ovo je recept jednog Dalmatinca koji već godinama živi na sjeveru Europe i koji, kad ga uhvati nostalgija za morem, priprema ovaj brzinski brudet. Budući da i on i supruga rade i po 12 sati dnevno, sastojke za ovaj brudet uvijek imaju pri ruci: rajčicu u staklenci te nekoliko vrsta ribe u zamrzivaču.
Njegova verzija brudeta stvarno je odlična, a sastojci se lako nabave u svakoj trgovini prehrambenim proizvodima. Ako vam je dostupna svježa riba iz ribarnice, zamijenite zamrznutu ribu svježom te zamolite prodavača da vam je filetira.
Ukoliko ste u stisci s vremenom ne koristite krumpire već kao prilog poslužite palentu iliti žgance. Možete ih pripremiti unaprijed te izrezane na kriške ili kockice podgrijati ili pak skuhati dok se kuha brudet.
Što je potrebno?
3 vrste ribe, oko 1 kg
1/2 kg krumpira, narezati na tanke kolutove radi bržeg kuhanja
2-3 češnja češnjaka, narezati ili protisnuti
2 velike žlice ili šaku peršina, nasjeckati
0,7 l soka od rajčice (protisnute rajčice, passata di pomodoro)
maslinovo ulje
prstohvat šećera
sol i papar na kraju
1-2 lice krušnih mrvica (prezli), moguće preskočiti
čaša bijelog vina
Priprema
1. Na zagrijanom ulju kratko popržiti pola količine češnjaka i peršina. Želite li da brudet bude gušći, možete dodati krušne mrvice i kratko ih propržiti uz miješanje. Dodajte bijelo vino, te sve prokuhajte još pola minute.
2. Dodajte nekoliko čaša vode i ostatak češnjaka i peršina.
3. Dodjte sok od rajčice i, ako vam se čini pregusto, još vode.
4. Dodajte krumpir i kuhajte 15 do 20 minuta. Napravite mali test, ako je moguće vilicom presjeći jedan deblji listić, krumpir je kuhan. Ako se brudet kuha bez krumpira, sve sastojke kuhati samo 10-ak minuta, smanjiti vatru i dodati ribu. Za 10 do 15 minuta čak i ako je riba izvađena direktno iz zamrzivača bit će kuhana, ako se radi o manjim komadima.
6. Kuhati, po običaju odvojiti dio za djecu te posoliti i popapriti.
Savjeti!
Ovo je jelo najbolje pripremiti s filetima oslića i tune, ali i lignjama. Nema kostiju i zbog toga je preporučljivo i za djecu. Moguće je kombinirati i druge plodove mora, kao to su školjke ili škampi.
Vino je, ako kuhate za djecu, moguće zamijeniti čašom vode sa žlicom vinskog octa ili limunova soka.
Po želji, na ulju se uz češnjak i peršin može popržiti i nekoliko svježih rajčica narezanih na kriške.
Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!
Tko piše ove recepte?
Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod naszivom 'Tatina kuharica'.
Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)