Džem od šljiva
Džem od šljiva (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Imamo odličan recept za domaći džem od šljiva – iz pećnice

27-08-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Postoji li išta ljepše od mirisa svježe pečenih šljiva koji se širi kuhinjom? Domaći džem od šljiva upravo je takav – jednostavan, mirisan i prepun nostalgije. Ono što će vas posebno razveseliti je činjenica da ga možete napraviti bez dugotrajnog miješanja iznad štednjaka. Sve što trebate jest uključiti pećnicu i pustiti da odradi većinu posla umjesto vas.

Ovaj recept je idealan za sve koji vole prirodan okus šljiva, a žele pripremu koja ne zahtijeva puno truda. Rezultat? Gusta, slatka poslastica koja će savršeno pasati na krišku toplog kruha ili palačinke.

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Obično se na kilogram šljiva dodaje 200 g šećera, ali mi smo odlučili smanjiti količinu šećera zbog zrelijih šljiva – i dobili smo fantastičan rezultat. Vi količinu šećera možete prilagoditi sebi, a možete ga i izostaviti. 

Džem od šljiva iz pećnice - sastojci:

  • 3 kg očišćenih mekanih plavih šljiva
  • 300 g šećera
  • 2 paketića vanilin šećera

Džem od šljiva iz pećnice - priprema:

  1. Šljive dobro operite, očistite od koštica i narežite na manje komade.
  2. Stavite ih u dublju posudu ili lonac za pećnicu (kako sok ne bi previše prskao).
  3. Pecite na 200 stupnjeva dok šljive ne zavriju.
  4. Smanjite temperaturu na 150 stupnjeva i pecite još oko sat vremena, povremeno promiješajte (otprilike svakih 20 minuta).
  5. Nakon sat vremena umiješajte šećer pomiješan s vanilin šećerom i vratite u pećnicu na još sat vremena, uz povremeno miješanje.
  6. Vruć džem ulijte u prethodno zagrijane staklenke, dobro zatvorite i okrenite naopako dok se potpuno ne ohlade.

Dobar tek!

Pročitajte i naš recept za džem od šljiva s rumom. 

Džem od šljiva Džem od šljiva (Foto: Stockfood)

Džem od šljiva najbolje paše uz palačinke, a mi imamo recept za palačinke mekane kao duša koji je oduševio desetke tisuća naših čitateljica. 

Džem od borovnica Samo tri sastojka: Najbrži recept za džem od borovnica

Marmelada od mandarina Iskoristimo ih što bolje: Recept za neodoljivu marmeladu od mandarina

 

Pročitaj još
Pročitaj još