Nevjerojatna priroda ne prestaje nas iznenađivati, posebno u ovo vrijeme godine. Cvijeće, drveće i grmovi krase ulice gradova nevjerojatnim bojama i mirisima i plijene našu pažnju – kako na Jadranu, tako i na kontinentu.

Galerija

Jedna od biljaka koja cvjeta u kasno ljeto i ranu jesen jest indijski jorgovan, poznat i kao lagerstremija te morska mirta. Radi se o vrsti cvjetnice iz porodice Lythraceae, a izvorno nam dolazi iz jugoistočne Azije, Kine, Koreje i Japana.

U prirodi raste kao listopadni grm, ali se obrezivanjem može oblikovati u manje drvce, baš poput najpoznatije azijske tehnike oblikovanja drvca – bonsaija, poznatog kao spoj hortikulture i umjetnosti.

Indijski jorgovan Foto: Shutterstock

Na svom izvornom staništu on može narasti do osam metara visine, a na našim prostorima možemo ga pronaći u obliku manjeg drvca koje obično naraste do tri metra.

Bez obzira na to krasi li vaš balkon, vrt ili prilaz – predivno će se uklopiti u svaki prostor, a vlasnici ovog ružičastog čuda ističu kako im ljudi čak znaju pokucati na vrata samo kako bi ih upitali gdje su nabavili ovo efektno drvce.

Indijski jorgovan Foto: Living4media

Iako najčešće dolazi u predivnoj ružičastoj boji, indijski jorgovan može biti i bijeli, ljubičasti ili čak crveni. Bujni cvjetovi glavna su zvijezda svakog vrta, a moguće je da ćete ju u rasadnicima pronaći i pod nazivom indijska ruža.

Crikvenica, Lošinj, Rab... 25 najljepših fotografija bugenvilija koje rastu na našem moru

Indijski jorgovan poznat je po tome što je sva pažnja usmjerena baš na njega. Najljepši je u vrijeme kad boje u vrtovima polako blijede i kad ostalo cvijeće gubi svoju raskoš.

U nastavku možete pročitati nekoliko savjeta koji će vam pomoći da vam ružičasta ljepotica uspije.

  • Odaberite sunčani položaj. Nemojte izgubiti motivaciju ako vam biljka prvi puta ne uspije. Tijekom prve godine nakon sadnje potrebno joj je podosta pažnje, ali kasnije neće zahtijevati toliko brige.
  • Najbolje joj odgovara glinasto-ilovasto tlo.
  • Kako bi započelo s vegetacijom potrebno mu je dosta sunčanih sati i temperatura zraka veća od 15 stupnjeva.
  • Ako želite produžiti razdoblje cvjetanja, u ljetnim mjesecima treba uklanjati ocvale cvjetove.
  • Može se saditi samostalno ili u grupama, kao drvored.

Indijski jorgovan Foto: Shutterstock

Miris Mediterana: Tri savjeta za uzgoj oleandra kojem će se svi diviti