Nevjerojatna priroda ne prestaje nas iznenađivati, posebno u ovo vrijeme godine. Cvijeće, drveće i grmovi krase ulice gradova nevjerojatnim bojama i mirisima i plijene našu pažnju – kako na Jadranu, tako i na kontinentu.

Galerija Indijski jorgovan Indijski jorgovan Indijski jorgovan +12 Indijski jorgovan

Jedna od biljaka koja cvjeta u kasno ljeto i ranu jesen jest indijski jorgovan, poznat i kao lagerstremija te morska mirta. Radi se o vrsti cvjetnice iz porodice Lythraceae, a izvorno nam dolazi iz jugoistočne Azije, Kine, Koreje i Japana.

U prirodi raste kao listopadni grm, ali se obrezivanjem može oblikovati u manje drvce, baš poput najpoznatije azijske tehnike oblikovanja drvca – bonsaija, poznatog kao spoj hortikulture i umjetnosti.

Indijski jorgovan Indijski jorgovan (Foto: Shutterstock)

Na svom izvornom staništu on može narasti do osam metara visine, a na našim prostorima možemo ga pronaći u obliku manjeg drvca koje obično naraste do tri metra.

Bez obzira na to krasi li vaš balkon, vrt ili prilaz – predivno će se uklopiti u svaki prostor, a vlasnici ovog ružičastog čuda ističu kako im ljudi čak znaju pokucati na vrata samo kako bi ih upitali gdje su nabavili ovo efektno drvce.

Indijski jorgovan Indijski jorgovan (Foto: Living4media)

Iako najčešće dolazi u predivnoj ružičastoj boji, indijski jorgovan može biti i bijeli, ljubičasti ili čak crveni. Bujni cvjetovi glavna su zvijezda svakog vrta, a moguće je da ćete ju u rasadnicima pronaći i pod nazivom indijska ruža.

Crikvenica, Lošinj, Rab... 25 najljepših fotografija bugenvilija koje rastu na našem moru Prekrasna bugenvilija na našem moru Najljepše fotografije bugenvilija naših čitateljica - 17 Najljepše fotografije bugenvilija naših čitateljica - 22 +22 Najljepše fotografije bugenvilija naših čitateljica - 18

Indijski jorgovan poznat je po tome što je sva pažnja usmjerena baš na njega. Najljepši je u vrijeme kad boje u vrtovima polako blijede i kad ostalo cvijeće gubi svoju raskoš.

U nastavku možete pročitati nekoliko savjeta koji će vam pomoći da vam ružičasta ljepotica uspije.

  • Odaberite sunčani položaj. Nemojte izgubiti motivaciju ako vam biljka prvi puta ne uspije. Tijekom prve godine nakon sadnje potrebno joj je podosta pažnje, ali kasnije neće zahtijevati toliko brige.
  • Najbolje joj odgovara glinasto-ilovasto tlo.
  • Kako bi započelo s vegetacijom potrebno mu je dosta sunčanih sati i temperatura zraka veća od 15 stupnjeva.
  • Ako želite produžiti razdoblje cvjetanja, u ljetnim mjesecima treba uklanjati ocvale cvjetove.
  • Može se saditi samostalno ili u grupama, kao drvored.

Indijski jorgovan Indijski jorgovan (Foto: Shutterstock)

Miris Mediterana: Tri savjeta za uzgoj oleandra kojem će se svi diviti Oleander Oleander Oleander +11 Oleander

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju