Od lipnja do rujna odvija se glavnina cvatnje oleandra, biljke koja svojom ljepotom i specifičnim izgledom unosi dašak Mediterana gdje god je posadili. Upravo nas ljeti najviše očarava te je i svojevrstan sinonim za najtoplije godišnje doba.

Galerija Oleandar daje mediteranski ugođaj svakom dvorištu, terasi ili balkonu - 5 Oleandar daje mediteranski ugođaj svakom dvorištu, terasi ili balkonu - 6 Oleandar daje mediteranski ugođaj svakom dvorištu, terasi ili balkonu - 2 +3 Oleandar daje mediteranski ugođaj svakom dvorištu, terasi ili balkonu

Podrijetlom s mediteranskog područja i jugozapadne Azije, oleandar je zimzelena vrsta koja može dosegnuti do tri metra, tamnozelenih listova i ukrasnih, nježnih cvjetova. Najveća je vrijednost toga grma bujna i duga cvatnja koja se proteže tijekom cijelog ljeta pa sve do jeseni. Cvjetovi, skupljeni u cvatove, mogu biti jednostavni ili puni, u različitim nijansama bijele, žute, ružičaste, crvene i purpurne boje. Cvjetovi su, osim toga, kod velikog broja kultivara mirisni. Miris cvijeta oleandra lagan je, ali opojan.

Oleandar daje mediteranski ugođaj svakom dvorištu, terasi ili balkonu - 3 Cvjetovi dolaze u različitim nijansama bijele, žute, ružičaste, crvene i purpurne boje (Foto: Living4media)

Oleandar je neizostavan ukras mnogih balkona u ljetnim mjesecima, a prije dolaska zime unosi se u kuću, gdje prezimljuje u prostorijama zaštićenima od smrzavanja. Koristi se za sadnju u skupinama (često kao vizualna barijera), kao slobodnorastuća živica, samostojeći grm, odnosno kao akcent u prostoru. Sadi se i u veće uzgojne posude.

Svi su dijelovi oleandra, a ponajviše kora i lišće, otrovni, i to svježi, ali i sušeni te kuhani, i to i za ljude i za životinje. Naročito su ugrožena skupina djeca koja u igri mogu probati oleandar, za njih je već jedan konzumirani list smrtonosan. Na sreću, oleandar ima gorak okus, što ih može odbiti.

Oleandar daje mediteranski ugođaj svakom dvorištu, terasi ili balkonu - 4 Ako se sadi u posude one moraju biti dovoljno duboke da oleandar može razviti korijen (Foto: Living4media)

Oleandar je otporan na zagađenje, podnosi udare vjetra, ali i posolicu pa se često sadi u mediteranskim gradovima. Osim toga, pokazuje dobru otpornost na vrućinu i na izravno sunce te se može saditi u područjima s velikom refleksijom svijetla.

Kako bi oleandar svojim bujnim grmom i mediteranskom ljepotom izazivao divljenje i uljepšavao svaki prostor, dobro je slijediti iduća tri savjeta za uzgoj te očaravajuće biljke.

Balkon pun cvijeća Izaberite idealno cvijeće: 12 balkonskih ljepotica koje (ne) vole sunce

1. Oleandar se sadi u proljeće u ilovasto, dobro drenirano tlo, na osunčani položaj. Ako se sadi u posude, one moraju biti dovoljno duboke da oleandar može razviti korijen. Kako bi održao lijep, grmolik oblik biljke, preporučuje ga se nakon cvatnje orezati, prikraćujući prošlogodišnji rast biljke.

2. Oleandri vole mnogo vode, što se može vidjeti i po latinskom imenu roda Nerium, što dolazi od grčke riječi nerion, a označava vodu, vlagu. I na svome prirodnom staništu oleandri dolaze u vlažnim dolinama te duž riječnih nasipa. Međutim, oleandri mogu podnijeti i sušu. Kod zalijevanja biljaka u posudama treba osigurati dovoljno vlage od proljeća do jeseni, a zimi tlo treba održavati gotovo suhim.

Djevojačko oko: Cvijet koji daje raskošne busene čak i kada ga zaboravite zaliti Cvijet djevojačko ili carevo oko voli sunčana mjesta pa neće zamjeriti ni duže razdoblje bez vode - 8 Djevojačko oko i lavanda Cvijet djevojačko ili carevo oko voli sunčana mjesta pa neće zamjeriti ni duže razdoblje bez vode - 6 +5 Cvijet djevojačko ili carevo oko voli sunčana mjesta pa neće zamjeriti ni duže razdoblje bez vode - 2

3. Oleandar se najjednostavnije razmnožava reznicama tako da se uzmu vršni ili postrani izboji koji ne nose cvatove (oko 20 do 25 cm) i koji su malo odrvenjeli pri bazi, uklone se listovi na donjem dijelu izboja i stave u staklenku s vodom (u koju je dobro staviti nekoliko komada drvenog ugljena).

Biljka će nakon otprilike mjesec dana razviti veći broj korjenčića, nakon čega se može zasaditi u tlo. Zbog sigurnosti najbolje bi bilo staviti u vodu nekoliko takvih reznica. Umjesto u vodu reznice se mogu staviti i izravno u posude napunjene supstratom.

Oleandar daje mediteranski ugođaj svakom dvorištu, terasi ili balkonu - 7 Oleandar je neizostavan ukras mnogih balkona u ljetnim mjesecima (Foto: Living4media)

TEKST PREUZET IZ MAGAZINA ZA CVIJEĆE, VRT I DOM "NAŠA FLORA"

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju