Od lipnja do rujna odvija se glavnina cvatnje oleandra, biljke koja svojom ljepotom i specifičnim izgledom unosi dašak Mediterana gdje god je posadili. Upravo nas ljeti najviše očarava te je i svojevrstan sinonim za najtoplije godišnje doba.

Galerija Oleander Oleander Oleander +11 Oleandar

Podrijetlom s mediteranskog područja i jugozapadne Azije, oleandar je zimzelena vrsta koja može dosegnuti do tri metra, tamnozelenih listova i ukrasnih, nježnih cvjetova.

Najveća je vrijednost toga grma bujna i duga cvatnja koja se proteže tijekom cijelog ljeta pa sve do jeseni. Cvjetovi, skupljeni u cvatove, mogu biti jednostavni ili puni, u različitim nijansama bijele, žute, ružičaste, crvene i purpurne boje.

Cvjetovi su, osim toga, kod velikog broja kultivara mirisni. Miris cvijeta oleandra lagan je, ali opojan.

Oleander Oleandar (Foto: Living4media)

Oleandar je neizostavan ukras mnogih balkona u ljetnim mjesecima, a prije dolaska zime unosi se u kuću, gdje prezimljuje u prostorijama zaštićenima od smrzavanja.

Koristi se za sadnju u skupinama (često kao vizualna barijera), kao slobodnorastuća živica, samostojeći grm, odnosno kao akcent u prostoru. Sadi se i u veće uzgojne posude.

Svi su dijelovi oleandra, a ponajviše kora i lišće, otrovni, i to svježi, ali i sušeni te kuhani, i to i za ljude i za životinje. Naročito su ugrožena skupina djeca koja u igri mogu probati oleandar, za njih je već jedan konzumirani list smrtonosan. Na sreću, oleandar ima gorak okus, što ih može odbiti.

Oleander Oleandar (Foto: Shutterstock)

Oleandar je otporan na zagađenje, podnosi udare vjetra, ali i posolicu pa se često sadi u mediteranskim gradovima. Osim toga, pokazuje dobru otpornost na vrućinu i na izravno sunce te se može saditi u područjima s velikom refleksijom svijetla.

Kako bi oleandar svojim bujnim grmom i mediteranskom ljepotom izazivao divljenje i uljepšavao svaki prostor, dobro je slijediti iduća tri savjeta za uzgoj te očaravajuće biljke.

1. Oleandar se sadi u proljeće

u ilovasto, dobro drenirano tlo, na osunčani položaj. Ako se sadi u posude, one moraju biti dovoljno duboke da oleandar može razviti korijen. Kako bi održao lijep, grmolik oblik biljke, preporučuje ga se nakon cvatnje orezati, prikraćujući prošlogodišnji rast biljke.

Oleander Oleandar (Foto: Shutterstock)

2. Oleandri vole mnogo vode

Što se može vidjeti i po latinskom imenu roda Nerium, što dolazi od grčke riječi nerion, a označava vodu, vlagu. I na svome prirodnom staništu oleandri dolaze u vlažnim dolinama te duž riječnih nasipa. Međutim, oleandri mogu podnijeti i sušu. Kod zalijevanja biljaka u posudama treba osigurati dovoljno vlage od proljeća do jeseni, a zimi tlo treba održavati gotovo suhim.

Oleander Oleandar (Foto: Living4media)

3. Oleandar se najjednostavnije razmnožava reznicama 

Tako da se uzmu vršni ili postrani izboji koji ne nose cvatove (oko 20 do 25 cm) i koji su malo odrvenjeli pri bazi, uklone se listovi na donjem dijelu izboja i stave u staklenku s vodom (u koju je dobro staviti nekoliko komada drvenog ugljena).

10 fotografija koje pokazuju kako gladiola uljepša cijelu prostoriju Gladiole Gladiole Gladiole +7 Gladiole

Biljka će nakon otprilike mjesec dana razviti veći broj korjenčića, nakon čega se može zasaditi u tlo. Zbog sigurnosti najbolje bi bilo staviti u vodu nekoliko takvih reznica. Umjesto u vodu reznice se mogu staviti i izravno u posude napunjene supstratom.

TEKST PREUZET IZ MAGAZINA ZA CVIJEĆE, VRT I DOM "NAŠA FLORA"

Oleander Oleandar (Foto: Living4media)

Doznali smo tajnu zbog koje je bugenvilija koja raste u Privlaci kod Zadra ovoga ljeta ljepša nego ikada Bugenvilija koja raste u Privlaci kod Zadra ovo ljeto nadmašila je samu sebe Bugenvilija u Privlaci blizu Zadra ovo ljeto nadmašila je samu sebe - 7 Bugenvilija u Privlaci blizu Zadra ovo ljeto nadmašila je samu sebe - 6 +12 Bugenvilija u Privlaci blizu Zadra ovo ljeto nadmašila je samu sebe - 2

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju