Stari jogiji mislili su da imamo ograničen broj udisaja i izdisaja, zato su ih usporili da traju dulje. Samo nekoliko minuta joge dnevno može resetirati prezaposleni mozak i utažiti glad. Tradicionalna joga dugo je bila rezervirana za muškarce, a danas su 72 % vježbača žene - samo su neke od informacija o tim istočnjačkim vježbama koje će većinu iznenaditi, no ne kao ona o jedinom mjestu u Hrvatskoj gdje direktor hotela ujedno i vodi jogu.

Galerija

Direktor Termi Sveti Martin Branimir Blajić zna kako je za mnoge zdravstvene probleme uzrokovane radom za uredskim stolom najbolje rješenje joga, koja čovjeku omogućuje ponovno uspostavljanje narušene harmonije tijela i duha. Zbog toga svoje zaposlenike, kao i posjetitelje hotela potiče na vježbu koja će im pomoći da se osjećaju bolje - i to kao njihov instruktor.

Direktor prvog healthness hotela u Hrvatskoj strastveni je biciklist i nerijetko dolazi na posao na dva kotača te je općenito zaljubljenik u kretanje. Svoje zaposlenike potiče da žive zdravo i osjećaju se bolje, a u tom naumu potpuno je uključen, i savjetima i kao instruktor vježbi - asanâ, koje mogu znatno olakšati sve tegobe modernog doba. 

Satove joge drži čak dva puta dnevno, a na njih dolaze zaposlenice hotela, mještanke i turisti koji vole aktivno provoditi odmor. Jutarnje vježbanje počinje u 6 sati, a na njemu smo prisustvovali i mi. Po dolasku nas je iznenadila dupkom puna dvorana, pa nije preostalo drugo negoli se pridružiti vježbačicama. 

Joga u TSM

Obično ujutro vježbamo na terasi sportske dvorane Termi, no vani je vrijeme nepredvidivo, pa smo se premjestili u dvoranu, rekao nam je direktor, koji je ovo jutro za svoje polaznice pripremio kombinaciju tibetanskih vježbi i asanâ. 

U satu smo neizmjerno uživale, a poslije se osjećale razgibano, opušteno i spremno za novi radni dan. No najviše nas je oduševila činjenica da njegov sat joge košta samo 5 kuna, a prilozi koji se skupe idu u dobrotvorne svrhe. 

Nije bitno kome. Priloge skupljamo otprilike dva mjeseca, a onda novac dajemo nekome kome je u tom trenutku najpotrebniji, bilo da je to obitelj slabijeg imovinskog statusa, azil za napuštene životinje ili bilo tko potrebit, objasnio nam je direktor Blajić.