Čir na želucu ili ulkusna bolest nastaje zbog izraženijeg utjecaja agresivnih tvari koji se inače nalaze u želučanom sadržaju te pogađa 5 do 10 posto populacije
Čir na želucu je oštećenje na stjenci želuca koja zahvaća i mišićni sloj. Nastaje zbog izraženijeg utjecaja agresivnih tvari koji se inače nalaze u želučanom sadržaju.
Nastaje kao posljedica neravnoteže između agresivnih čimbenika koje nalazimo u želučanom sadržaju i protektivnih čimbenika koje također nalazimo u gornjem dijelu probavnog trakta, objasnila nam je dr. med Tajana Pavić iz KBC-a "Sestre milosrdnice“.
Oboljenje najčešće uzrokuje bakterija helicobacter pylori. Među češćim uzročnicima je uzimanje lijekova poput nesteroidnih anireumatika, a stres nije njezin okidač iako on može pogoršati bolest.Izbjegavajte ljutu, masnu i začinjenu hranu, ispijanje alkoholnih pića, kave i čaja. Pušenje potiče razvoj želučane kiseline, pa bi trebalo izbjegavati i tu aktivnost.
U kontaktu s našim bolesnicima vidimo da upravo stresne situacije dovode do pogoršanja ulkusne bolesti jer stres potiče lučenje želučane kiseline, rekla nam je dr. Pavić.
Pušenje, masna i začinjena hrana
Glavni simptom ulkusne bolesti ili čira na želucu je bol u gornjem dijelu trbuha, kojeg prati osjećaj nadutosti i žgaravice. Oni nestaju uz uzimanje lijekova jer smanjuju želučanu kiselinu.
No u malom broju slučajeva može doći i do komplikacija poput krvarenja na dvanaesniku ili u želucu, što može biti opasno po život. Primijetite li intenzivnu bol na ovom području, ili gore navedene simptome, potražite liječničku pomoć.
Dakako, možete i preventivno djelovati kako biste smanjili mogućnost od dobivanja čira na želucu.
Izbjegavajte ljutu, masnu i začinjenu hranu, ispijanje alkoholnih pića, kave i čaja. Pušenje potiče razvoj želučane kiseline, pa bi trebalo izbjegavati i tu aktivnost.
U prilogu emisije "Zdravlje na kvadrat" pogledajte kako prepoznati čir na želucu i kako ga liječiti.
This browser does not support the video element.