Čir na želucu ili ulkusna bolest nastaje zbog izraženijeg utjecaja agresivnih tvari koji se inače nalaze u želučanom sadržaju te pogađa 5 do 10 posto populacije

Čir na želucu je oštećenje na stjenci želuca koja zahvaća i mišićni sloj. Nastaje zbog izraženijeg utjecaja agresivnih tvari koji se inače nalaze u želučanom sadržaju.

Nastaje kao posljedica neravnoteže između agresivnih čimbenika koje nalazimo u želučanom sadržaju i protektivnih čimbenika koje također nalazimo u gornjem dijelu probavnog trakta,
objasnila nam je dr. med Tajana Pavić iz KBC-a "Sestre milosrdnice“.

Izbjegavajte ljutu, masnu i začinjenu hranu, ispijanje alkoholnih pića, kave i čaja. Pušenje potiče razvoj želučane kiseline, pa bi trebalo izbjegavati i tu aktivnost.

Oboljenje najčešće uzrokuje bakterija helicobacter pylori. Među češćim uzročnicima je uzimanje lijekova poput nesteroidnih anireumatika, a stres nije njezin okidač iako on može pogoršati bolest.

U kontaktu s našim bolesnicima vidimo da upravo stresne situacije dovode do pogoršanja ulkusne bolesti jer stres potiče lučenje želučane kiseline, rekla nam je dr. Pavić.

Pušenje, masna i začinjena hrana
Glavni simptom ulkusne bolesti ili čira na želucu je bol u gornjem dijelu trbuha, kojeg prati osjećaj nadutosti i žgaravice. Oni nestaju uz uzimanje lijekova jer smanjuju želučanu kiselinu.

No u malom broju slučajeva može doći i do komplikacija poput krvarenja na dvanaesniku ili u želucu, što može biti opasno po život. Primijetite li intenzivnu bol na ovom području, ili gore navedene simptome, potražite liječničku pomoć.

Dakako, možete i preventivno djelovati kako biste smanjili mogućnost od dobivanja čira na želucu.

Izbjegavajte ljutu, masnu i začinjenu hranu, ispijanje alkoholnih pića, kave i čaja. Pušenje potiče razvoj želučane kiseline, pa bi trebalo izbjegavati i tu aktivnost.

U prilogu emisije "Zdravlje na kvadrat" pogledajte kako prepoznati čir na želucu i kako ga liječiti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju