S promjenom godišnjih doba ne mijenjaju se samo naš bioritam i naše navike nego i one naših četveronožnih prijatelja.

Kako se dani skraćuju i temperature spuštaju, jesen donosi nove izazove za pse, a na nekoliko njih svakako treba pripaziti.

1. Budite svjesni sezonskih opasnosti u prirodi

S jeseni dolazi opadanje lišća, biljaka i više aktivnosti divljih životinja, što može predstavljati rizik za vašeg psa.

Primjerice, iako izgledaju vrlo zabavno za igru, hrpe lišća mogu u sebi sakrivati oštre predmete ili ostatke koji bi mogli naštetiti vašem psu.

Tu su i gljive, kojih je sada u izobilju, a mogu biti otrovne za pse, pa pazite da pas tijekom šetnje ne žvače ništa nepoznato.

Vrlo su aktivne i vjeverice, a one često psa mogu dovesti u iskušenje da ih juri, što može biti opasno ako ste u blizini prometnica. Zato je vrlo važno da pas zna naredbe i da ga jednom riječju možete dozvati k sebi.

2. Pripazite na toksične supstance

Kako temperatura pada, određene kemikalije postaju sve češće u upotrebi, što predstavlja potencijalni rizik za vašeg psa.

Prije svega, i u gradovima i na selima počet će se koristiti proizvodi za deratizaciju. Ako imate veliko dvorište, još je potrebnije pripaziti na to kamo stavljate te proizvode.

Jesen mijenja ne samo naše potrebe nego i one naših ljubimaca.

Također, kako bude bivalo sve hladnije, počet će se koristiti i antifriz, a on pse može privući zbog svog slatkog okusa. Čuvajte ga na sigurnom mjestu i odmah očistite proliveno.

3. Neka psu bude ugodno na hladnoći

Nisu svi psi stvoreni za hladnije vrijeme, pa poduzmite korake da im bude ugodno. Primjerice, manjim psima ili onima s tanjom dlakom pseći džemper ili jakna mogu pružiti dodatnu toplinu u hladnim šetnjama. Također treba ograničiti boravak na otvorenom pa smanjiti aktivnosti kada temperature značajno padnu.

Pripazite na znakove poput drhtanja, koji upućuju na to da je vašem psu možda prehladno, ili osigurajte da vaš pas bude prikladno odjeven kako bi mu bilo toplo.

4. Prilagodite tjelovježbu i prehranu

Kako dolazi jesen, navike kretanja i metabolizam vašeg psa mogu se promijeniti. Zato je važno pratiti unos hrane. Ako vaš pas postane manje aktivan u hladnijim mjesecima, razmislite o prilagodbi njegove prehrane kako biste spriječili debljanje, uz savjetovanje veterinara.

Važno je i povećati aktivnosti u zatvorenom prostoru koristeći interaktivne igračke kako biste mentalno stimulirali svog psa.

5. Zaštitite ih od nametnika

Kada je jesen toplija, nametnici poput krpelja i buha i dalje su vrlo aktivni. Pogrešno je misliti da ih zbog hladnih jutra i večeri više nema. Ogrlica i/ili ampula koja psa štiti od nametnika nužna je i sada, a još je bolje svake večeri i pregledati krzno svojih čupavaca.

Puštate li ponekad svojeg kućnog ljubimca u krevet? Evo zašto je to dobro i za vas i za njega 10 grešaka koje nijedan vlasnik psa ne smije raditi Kako odabrati psa koji će odgovarati vašem načinu života?