Povezanost između čovjeka i njegovog krznenog najboljeg prijatelja velika je i neprocjenjiva. Sve ono što možda ne bismo dopustili nikome drugome, našim je ljubimcima dozvoljeno i ponekad smiju prijeći granice, koliko god to onima koji nemaju svoje životinjske suputnike nikada neće biti jasno.

Jedno od možda najkontroverznijih pitanja ono je o dopuštanju kućnim ljubimcima da s nama ponekad podijele krevet te zajedno odradimo kraći poslijepodnevni drijemež, a možda čak i odspavamo cijelu noć.

Moja susjeda ponosna je vlasnica predivne zlatne retriverice Bele i bez problema priznaje da joj ponekad priušti luksuzni tretman i malo ju razmazi puštajući da odspava koji sat s njom.

Omotam nježno ruke oko njezina vrata, a ona se cijelom svojom težinom tijela nasloni na mene i vidi se da uživa. U jednom trenutku čak počnemo sinkronizirano disati i to su mi neki od najljepših i najsmirenijih trenutaka.

Dakako, protivnici ove prakse djelomično jesu u pravu i ljubimce ne bismo trebali prečesto navikavati na spavanje s nama, posebice štence jer bi najprije trebali naučiti da je u redu spavati bez vlasnika i da su u stanu ili kući dovoljno sigurni i bez naše stalne zaštite i prisutnosti te da ipak postoji razlika između našeg i njihovog prostora za spavanje.

Već je nekoliko istraživanja dokazalo da životinje poboljšavaju naše mentalno zdravlje, smanjuju depresiju i snižavaju razinu hormona stresa, kortizola.

Poboljšavanje i našeg i njihovog cjelokupnog zdravlja

Također, naš nam ljubimac stvara osjećaj sigurnosti, posebice ako živimo sami ili se osjećamo usamljeno.

Osim na mentalno zdravlje, blizina naše voljene životinje pozitivno utječe i na krvni tlak i zdravlje srca.

Zanimljivo je i to da na taj način zapravo možemo postati bolji ljudi i za sebe i za druge, pojačati svoju empatiju, poboljšati povjerenje u druge i postati pouzdaniji.

No nismo samo mi ti koji mogu profitirati od tog povremenog ustupka. Naime, i zdravlje našeg ljubimca također se može poboljšati, smanjit će se njegov osjećaj tjeskobe, povećati osjećaj sigurnosti i povjerenja u nas te reducirati stres.

Mnogi štenci vole spavati pored svoje braće i sestara, stoga ne čudi da, kako odrastaju, također žele spavati u krevetu blizu članova svoje, sada ljudske, obitelji.

Također, pseći je njuh blisko povezan s centrima za nagrađivanje u njihovom mozgu. Kad osjete miris svog čovjeka, to ih čini sretnima. Od svega u stanu, krevet obično najviše miriše na nas, a naši ljubimci, snažno orijentirani na mirise, vole spavati u prostoru koji miriše na nas.

Kao i mnoge druge odluke i navike, i ova je stvar osobnog izbora. Ako ne želite dijeliti krevet sa svojim psom, naravno da ne morate, bezbroj je drugih načina na koje im pokazujete svoju ljubav, ali ako želite, sada znate da od toga možete profitirati i vi i oni, sve dok je ta navika umjerena.

Naši ljubimci vole spavati u prostoru koji miriše na nas Naši ljubimci vole spavati u prostoru koji miriše na nas (Foto: Getty Images)

Pas i mačka Pet načina na koje nam ljubimci pospješuju zdravlje

Pas i mačka Idealan ljubimac: Osam razloga zbog kojih je dobro imati psa

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju