Pas je uistinu čovjekov najbolji prijatelj. On nije modni dodatak koji možemo odbaciti kada nam se više ne sviđa ili kada se više ne uklapa u našu garderobu. Pas postaje, ili bi barem trebao postati, ravnopravni član obitelji, i to onako kako odgovara našem načinu života.

U azilima diljem Hrvatske nalazi se na tisuće šapica koji traže svoj zauvijek dom. No nije poanta u tome da ga samo nabavite, nego da s njim i uistinu živite. Pas neće biti sretan ako neće imati dobre uvjete života, ako mu se nećete dovoljno posvećivati, ako ga nećete moći voditi u šetnje ili mu omogućiti dovoljno trčanja.

Također, nije jednako živite li s djecom školske dobi ili pak sami s partnerom, kao i još mnogo toga. To su stvari koje treba imati na umu. Jedino će tako pas dobiti onakav dom kakav i zaslužuje, a i vi ćete dobiti svog najboljeg i najiskrenijeg prijatelja.

Ovisno o tome kojoj od dolje navedenih skupina pripadate, u skladu s time birajte i psa.

1. Pas za aktivnu obitelj

Ako ste aktivna obitelj s djecom, odaberite psa koji će moći pratiti vaš ritam. Neke pasmine ili mješavine pasmina za koje se zna da se dobro snalaze kao aktivni obiteljski psi uključuju labrador retrivera, zlatnog retrivera i bigla.

Plašljiv ili stariji pas možda neće biti dobar par ako spadate u ovu kategoriju. Razmotrite štene ili mladog odraslog psa i potražite psa koji je aktivan i otvoren. Tako će pas odrastati zajedno s djecom.

2. Pas za mlade, zaposlene ljude

Ako radite velik broj sati tjedno, dobro razmislite jer mnogi psi ne podnose dobro ostanak kod kuće osam i više sati. Međutim, ako ste ipak odlučili nabaviti psa, postoji nekoliko načina na koje možete učiniti život boljim za sebe i svog budućeg psa.

Ako mnogo vremena provodite na poslu, odabir šteneta nije najmudriji.

Prije svega, udomite psa koji je već odrastao. Štene ne može biti samo kod kuće. Također, investirajte u pseći vrtić kojih ima sve više i u Hrvatskoj ili pak u šetača psa. Tako će vaš budući pas steći i nove prijatelje, neće biti sam, a i vi ćete manje brinuti,

Ne zaboravite da će svaki pas imati razdoblje prilagodbe kada ga prvi put dovedete kući. Pas koji je inače naučen na svoju rutinu vršenja nužde može imati nezgode dok se prilagođava vašem rasporedu.

3. Pas za starije ljude

Ako živite s roditeljima ili pak imate tu sreću da su vam još živi i baka i/ili djed, razmislite o tome da im nabavite psa.
Pas može biti divno društvo za starije osobe, no štene ili mladi odrasli pas općenito nije dobra ideja za starije osobe. Zato u azilu potražite nešto starijeg psa mirnog temperamenta koji je već prošao neku osnovnu obuku.

Također, prije nego što starijim članovima svoje obitelji dovedete psa, pobrinite se za to fda toj osobi to i odgovara te da to i želi. Također imajte na umu da će možda, ako su pitanju znatno stariji ljudi, ponekad trebati i pomoć.

Ljubav bez granica: Razumiju li psi kad im kažemo da ih volimo? +0 Ljubav između čovjeka i psa Pametni, inteligentni i odani: 10 pasmina koje je najlakše trenirati Njemački ovčar Pudla Njemački ovčar +7 Pumi

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju